8 съвета да разтоварим стреса

Според наблюденията на френския експерт по психоневроимунология Пиер Делбър три кратки почивки (включително дългите уикенди) – влияят на тялото и ума много по-добре от една дълга почивка.

Специалистът препоръчва да избягаме от рутинната работа няколко пъти в годината за период от 4 до 10 дни. Не повече. Организмът се нуждае от редовна релаксация – особено за тези, които са подложени на психическо и физическо претоварване.

Тялото трябва да се освободи от това, което причинява стрес. Това се нарича „микроосвобождаване“. 

За каква „професионална подготовка“ иде реч, когато става въпрос за почивка и то непродължителна? Сън, храна, разходки, пикник с приятели или приятен филм – какво има да научиш? Не всичко е толкова просто... 

Голяма част от почиващите преяждат, спят 12 часа на ден, отдават се на мързел. В резултат на това, след кратката почивка, се връщаме на работа още по-уморени, отколкото преди празниците. Как да натрупаме максимална енергия и да сме във форма преди предстоящите празници около Гергьовден и 24 май?

- Първата стъпка е планирането. Опитайте се да помислите какво ще направите по време на кратката почивка. Ако пътувате, значи си струва да изберете дестинация, която ще бъде далеч от рутината. Но в същото време да не изисква тежка организация. Ако останете у дома, решете какво да правите всеки ден. В противен случай има възможност да се превърнете в мързеливец, който не прави нищо, а след това да съжалявате за изгубеното време. Хванете книгата, която искате да прочетете дълго време, срещнете се със стари приятели, насладете се на хубав филм – усещането за почивка идва с приятни изживявания.

- Ограничете използването на джаджи, дори ако на пръв поглед изглежда нереалистична задача. Създайте си правило да видите новостите в определен час сутринта и после вечерта. През останалото време оставете телефона настрани.

- Мечтаете ли да се наспите? Прекарвайте в леглото не повече от 1,5 пъти повече от обичайното. В противен случай можете да нарушите биоритмите си.

- Най-продуктивната почивка за мозъка е да си създадете ярки впечатления. Ефектът от „смяна на вниманието“ работи. Поне един ден кардинално променете ситуацията. Важно е мястото да е възможно с най-голям контраст. Ако прекарвате почивката си в голям град – отидете на плаж или край река. Ако се занимавате с документи и цифри можете да отидете просто да разгледате галерия.

- Шарлот Фриц от Техническия университет в Брауншвайг в Германия проведе няколко проучвания за последиците от ваканцията за здравето. Заключението ѝ: най-добрият начин да се насладите на почивка е да придобиете ново умение. Например, да започнете да учите чужд език, да отидете на кулинарен майсторски клас или на урок по рисуване. Така ще намалите нивото на стрес и ще се завърнете заредени след края на ваканцията.

- Известно е, че Япония заема водеща позиция по отношение на явлението „karoshi“ – смърт от прекалена работа. За да не се стига до критична ситуация, местните експерти препоръчват терапия, наречена „горски бани“. Става въпрос за редовен контакт с природата, за премахване на стреса и за забавление на ума с приятни емоции. Разходката из гората и излизането от града е задължително за майската програма.

- Натрупването на енергия до голяма степен зависи от това как дишаме. Задайте цел – да усвоите практики на дишане, за да научите как да трансформирате отрицателните емоции, да хармонизирате работата на тялото и да постигнете състояние на пълна релаксация. Започнете с елементарното – седнете правилно и удобно, отпуснете гръдния кош и гърба, поемете дълбоко въздух и издишвайте бавно през носа – фокусирайте се върху процеса възможно най-много. Повторете 10 пъти. И след това – прекарайте пет минути със затворени очи.

- Редувайте „групови дни“ и „самотни дни“. Ако в единия ден сте в голяма приятелска компания, на следващия прекарайте повече време сами или в тесен семеен кръг.

Източник: tialoto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    So
    SonnY
    0 0
    10:42, 8 май 2018
    Хареса ми как германците са стигнали до заключението, че в почивните ти дни е най-добре да продължиш да работиш/вършиш нещо.
Последни новини