Тръмп изтегли САЩ от иранското ядрено споразумение - реакциите в света

Решението на президента Доналд Тръмп да изтегли едностранно САЩ от споразумението за Иран и да върне санкциите срещу Техеран предизвикс реакции в света.

Съгласно сключеното през 2015 г. ядрено споразумение Иран се ангажира в продължение на 15 години да не обогатява уран до повече от 3,67 процента за гориво за ядрени централи и да не притежава повече от 300 кг уран. При по-висока степен на обогатяване и при достатъчни количества уранът може да се използва за изработване на ядрена бомба. 

Оттеглявнето на САЩ от иранското ядрено споразумение създава опасност от пораждане на нови конфликти, предупреди Турция, която е ключов играч в Близкия изток. урция ще продължи решително да се противопоставя на всякакви видове ядрено оръжие, написа в Туитър говорителят на турското президентство Ибрахим Калин. 

Турция ще продължи да търгува с Иран и не възнамерява да се отчита за това пред когото и да било, заяви турският министър на икономиката Нихат Зейбекчи, предаде ТАСС.

Франция, Великобритания и Германия са решени да продължат да прилагат иранското ядрено споразумение и същевременно да работят по договаряне на ново и по-обхватно, предаде Франс прес, като цитира съвместно изявление на лидерите на трите европейски държави Еманюел Макрон, Тереза Мей и Ангела Меркел. В него те напомнят и че според Международната агенция за атомна енергия  Иран продължава да спазва ангажимента си да не разработва ядрено оръжие. Това обаче се оспорва от САЩ и Израел. Иран да прояви сдържаност в отговора си на американското решение и да продължи да спазва задълженията си по споразумението, призовават Мей, Меркел и Макрон, в замяна на.отмяната на икономическите санкции от другите страни по документа, обещават те.

ЕС е решен да съхрани иранското ядрено споразумение и съжалява за решението на президента Тръмп да изтегли САЩ от него, заяви Федерика Могерини. "Продължавайте да спазвате вашите ангажименти и ние ще продължим да спазваме нашите. Заедно с останалата част от международната общност ще съхраним това ядрено споразумение", заяви тя.

"ЕС е решен да действа съобразно със своите интереси в областта на сигурността и да защитава своите икономически интереси", каза Могерини в отговор на предупреждението на Тръмп, че "всяка страна, която помага на Иран в стремежа му към ядрени оръжия, може също да бъде тежко санкционирана от САЩ"..

Русия е дълбоко разочарована от решението на президента Доналд Тръмп да изтегли САЩ от иранското ядрено споразумение, заяви руското външно министерство, според което това решение е грубо погазване на международното право, предаде Франс прес.

Иран е готов да обсъди с европейците, китайците и руснаците дали да остане страна по ядреното споразумение, заяви иранският президент.  Но ако тези преговори не дадат резултат, страната му е готова да възобнови неограниченото промишлено обогатяване на уран.

"От този момент споразумението е между Иран и пет страни", заяви Рохани по иранската държавна телевизия, имайки предвид Китай, Русия, Франция, Великобритания и Германия.

Рохани обвини Тръмп, че води психологическа война срещу Иран, като добави, че Иран са страна, която спазва задълженията си, а САЩ са страна, която никога не ги спазва. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини