Кръвта на австралиец спаси живота на 2,4 млн. бебета

Всяко редовно кръводаряване спасява три човешки живота, а донорството на плазма - 18.

Но Джеймс Харисън е изключителен. Кръвта му помогнала за спасяването на 2.4 милиона бебета.

Плазмата на 81-годишният мъж съдържа мощно антитяло, използвано за лечение, познато като Анти-Д, то защитава неродени бебета от потенциално смъртоносното хемолитично заболяване Резус Д.

Наскоро Харисън предостави своята плазма за последен път, след общо 1 173 кръводарявания в рамките на близо 60 години.

„Това бе тъжен ден за мен. Краят на една дълга история“, каза той.

Когато бременна жена с отрицателен резус фактор, носи плод с положителен резус фактор, тялото ѝ възприема червените кръвни телца на бебето като заплаха и започва да произвежда антитела, за да унищожи нарушителите.

Заболяването води до спонтанни аборти, мъртвородени деца, мозъчни увреждания или летална анемия у новородените.

Хемолитичното заболяване уби десетки хиляди бебета, преди учените да направят пробив в областта през 60-те години.

Изследователите установиха, че могат да стопират заболяването като инжектират майките с ниски нива на донорски анти-Д имуноглобулин. Антителата неутрализират всички клетки с положителен резус фактор, без да вредят на бебето.

Тялото на Джеймс Харисън произвежда рядката комбинация от кръв с отрицателен резус фактор и антитела с положителен разус фактор, което го прави идеалния донор.

„Всяка ампула Анти-Д, произвеждана някога в Австралия съдържа част от плазмата на Джеймс. Първата майка получи своята доза антитела в болницата „Принц Алфред“ през 1967. Той е спасил милиони бебета. Просълзявам се като се замисля за това“, казва Робин Барлоу координатор на програмата, наела Харисън като донор.

След даряване на антителата, тялото на Харисън произвежда още от тях.

Учените подозират, че това има нещо общо с 13-те банки кръв, които му прелели след тежка гръдна операция на 14-годишна възраст.

Харисън не се колебал нито миг, когато го помолили да се присъедини към програмата. Това бил неговият начин да се отблагодари след кръводаряването, което спасило живота му.

„Помолиха ме да се превърна в опитно свинче, оттогава редовно дарявам плазма“, казва той.

Хемолитичното заболяване Резус Д има потенциала да засегне едно на всеки 6 новородени в Австралия. Грубо 17% от жените биват инжектирани с анти-Д имуноглобулин, включително дъщерята на Харисън.

Почти всяка седмица, „човекът със златната ръка“, дарявал между 500 и 800 мл. кръвна плазма. Изчислено е, че 81-годишният мъж е спасил живота на 2.4 милиона бебета.

„Щях да продължа да дарявам, ако ми бяха разрешили“, казва той.

Харисън вече е преминал донорския лимит, затова Центърът по кръводаряване решил да съхрани здравето му.

Австралийската Анти-Д програма зависи от едва 160 донори. Наемането на дарители на плазма е трудна задача.

Засега опитите за създаване на изкуствена версия се провалят. Наскоро Центърът по кръводаряване стартира 3-годишен изследователски проект, който трябва да извелече ДНК от Харисън и да създаде библиотека на неговите моноклонали – коктейл от антитела и бели кръвни телца.

През 1999 Джеймс Харисън получи държавно отличие за приноса си.

 

Източник: smh.com.au

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини