Фестивал „Угар“ събира българи на нестинарско хоро с гайди и народна музика

Изображение 1 от 3

    За трета поредна година връх Драгойна до село Буково, гр. Първомай, ще се огласи от българските фолклорни ритми на фестивал „Угар“. Той по традиция се провежда от 29 юни до 1 юли и включва както голям списък от самодейни състави, така и ОсНоВНо ВеТроВе, Калоферски гайди, Виевска фолк група и Нестинари. Възстановка на хайдути ще припомнят събития от миналото и ще запознаят най-малките посетители на фестивала с части от историята на България, а кулминация ще бъде обичаят „Угар“, в който възтържествува българският вечен дух.

    Организаторите от Сдружения „Ангел войвода“ вярват в идеята на „Угар“, че е дошло време българите да се събират заедно и с обща сила да се изкореняват старите плевели и страхове у народа, за да се изчисти почвата, на която се сеят нови, чисти, плодородни семена.

    За събуждането на българският корен и любовта към фолклорните традиции са оправили поглед всички участници в „Угар“ и тази година и очакват огромен брой посетители на поляните под връх Драгойна и напомнят, че който желае е добре да облече своята народна носия.

    За всички гости на Фестивала е подготвена необходимата организация и съветът към тези, които ще нощуват, е да не забравят челник и палатка.

    Рано сутринта на първи юли фестивалът ще завърши с ритуално посрещане на слънцето и молитва за доброто на всички българи.

    Фестивал „Угар“ е с вход свободен.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Бъ
      Българин-християнин
      2 -3
      15:58, 14 май 2018
      Не за първи път коментирам тази боза "Угар".Отново ще се похарчат огромни средства за едното нищо.А тази година е върхът на анти християнското и анти българско в така рекламирания уж български народностен и самобитен характер на събитието. "...... с части от историята на България, а кулминация ще бъде обичаят Угар, в който възтържествува българският вечен дух''.Ехо-о-о организаторите, нестинарството е християнизиран ЕЗИЧЕСКИ обред.И то забележете НЕ БЪЛГАРСКИ ,а ГРЪЦКИ.Наясно ли сте с това ? Парите които се харчат за поредното тъпо зрелище могат да са от голяма полза за истински социални нужди в града и общината.
    • 2
      Ед
      Един от многото
      0 0
      21:51, 18 май 2018
      Ще има ли заря
    Последни новини