13 °C

Изчезват ли врабчетата от Димитровград? -АНКЕТА

Популациите на врабчета у нас драстично намаляват. През последните години те са все по-голяма рядкост в градовете и числеността им се топи бързо. За последните 10 години броят на врабчетата е намалял над 30%.

Врабчето е типичната градска птица, с която хората си съжителстват над хиляди години, а през последните години и в Димитровград все по рядко забелязваме тези малки птички. Според орнитолозите сред основните причини е променящата се градска среда, окосените зелени площи, които се обработват с химикали против насекоми, липсата на места за гнездене заради ремотираните фасади на сградите и замърсяванията.

Основната храна на врабчетата е растителна, насекоми и други дребни безгръбначни, като изхранват малките си предимно с храна от животински произход. Те се загнездват в райони, в които има достатъчно насекоми за да създадът своето поколение и да го изхранват с тях. В последствие естествено намалят популацията на насекомите в градската среда.

От две години е стартирала кампания за преброяване на врабчетата и резултатите при наблюденията на 12 май тази година са, че в 21% от местата за броене не са установени врабчета, като това са с 5% повече локации без врабчета в сравнение с миналата година. София е градът, в който има най-висок брой локации без отчетени в тях врабчета – 40% от всички места, където не са забелязани птиците.

Най-висок среден брой врабчета в една точка - по 17-19 врабци, са регистрирани в Бургас, Пловдив и Свищов.

А най-нисък среден брой врабчета в една точка на наблюдение, по 6-7 птици на точка, са отчетени в София и Варна. Тези резултати са вече доказателство, че тези дребни птици, постоянни обитатели на градската среда от много години, избягват по-големите градове и особено най-шумните места в тях, като категорично предпочитат и избират, както за себе си, така и за потомството си тихи, спокойни паркове или къщи с дворове, селски улици и площади.

Пуснахме анкета на нашия сайт за да съберем информация от вас колко често срещате връбчета в Димитровград АНКЕТА


5 коментара

 • 1
  Ге
  Георги
  1 -1
  22:19, 15-05-2018
  Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
 • 2
  Ве
  Веска
  1 0
  08:10, 16-05-2018
  "създадат" се пише,не "създадът"!!!
  • Ло
   Лопо
   0 0
   08:53, 16-05-2018

   Благодаря, коригирахме грешката

 • 3
  Ти
  Тити
  3 0
  10:17, 16-05-2018

  Ревете, че комарите били много, че не можело да се диша от тях, а не осъзнавате, че врабците са един от най-големите им вргове. Замислете се дали след като изчезнаха врабчетата и други животинки не започнахме да ревем от насекомите? Комари, оси, миризливки, калинки, скакалци и др. в природата трябва да има някакво равновесие, а в града останаха гълаби и гарги, а те главно ядат зърнена и растителна храна, трябват ни лястовички и врабчета за да реголират популацията на комарите и другите твари! Аз не зная как да се върнат птичките в града, но за тази работа трябва да има отдел екология в общината, които да направят нещо по въпроса!

 • 4
  Х
  х
  2 0
  11:32, 16-05-2018
  Много здраве на орнитолозите и много по-здрави на "зелените" дето само реват за средства и нишо не вършат.
  Та за въпросните врабчета, това че намаляват се дължи на факта, че естествените врагове на врабчетата (чавки,врани,свраки,сойки и др) процъвтяват през последните години и то в градски условия. Гнездата биват разграбвани от въпросните мародери, както на яйца, така и вече като излюпени пиленца.

  п.с. Пак много здраве на "зелените"... дано ви затворят кранчето в скоро време!


Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Dimitrovgrad.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 17.01.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини