26 °C

Изчезват ли врабчетата от Димитровград? -АНКЕТА

Популациите на врабчета у нас драстично намаляват. През последните години те са все по-голяма рядкост в градовете и числеността им се топи бързо. За последните 10 години броят на врабчетата е намалял над 30%.

Врабчето е типичната градска птица, с която хората си съжителстват над хиляди години, а през последните години и в Димитровград все по рядко забелязваме тези малки птички. Според орнитолозите сред основните причини е променящата се градска среда, окосените зелени площи, които се обработват с химикали против насекоми, липсата на места за гнездене заради ремотираните фасади на сградите и замърсяванията.

Основната храна на врабчетата е растителна, насекоми и други дребни безгръбначни, като изхранват малките си предимно с храна от животински произход. Те се загнездват в райони, в които има достатъчно насекоми за да създадът своето поколение и да го изхранват с тях. В последствие естествено намалят популацията на насекомите в градската среда.

От две години е стартирала кампания за преброяване на врабчетата и резултатите при наблюденията на 12 май тази година са, че в 21% от местата за броене не са установени врабчета, като това са с 5% повече локации без врабчета в сравнение с миналата година. София е градът, в който има най-висок брой локации без отчетени в тях врабчета – 40% от всички места, където не са забелязани птиците.

Най-висок среден брой врабчета в една точка - по 17-19 врабци, са регистрирани в Бургас, Пловдив и Свищов.

А най-нисък среден брой врабчета в една точка на наблюдение, по 6-7 птици на точка, са отчетени в София и Варна. Тези резултати са вече доказателство, че тези дребни птици, постоянни обитатели на градската среда от много години, избягват по-големите градове и особено най-шумните места в тях, като категорично предпочитат и избират, както за себе си, така и за потомството си тихи, спокойни паркове или къщи с дворове, селски улици и площади.

Пуснахме анкета на нашия сайт за да съберем информация от вас колко често срещате връбчета в Димитровград АНКЕТА


5 Коментара

Хороскоп за 21.08.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини