Най-смъртоносният ден в Газа след войната от 2014 г.

Нови протести срещу Израел се очакват днес в палестинските територии, ден след като израелските войски убиха 55 души в Газа, съобщи Би Би Си (BBC).

Във вторник се отбелязва 70-годишнината от това, което палестинците наричат „накба“ или „катастрофа“, при която хиляди палестинци избягаха при създаването на държавата Израел през 1948 г.

Напрежението се очаква да бъде особено високо в Газа, където ще бъдат погребани убитите от сблъсъците в понеделник. А насилието започна, след като САЩ откриха противоречивото си посолство в Йерусалим.

Преместването на дипломатическото представителство от Тел Авив разгневи палестинците, които твърдят, че Източен Йерусалим е столица на бъдеща палестинска държава. Те смятат, че действието на САЩ подкрепя израелския контрол върху целия град, който Израел счита за своя неделима столица.

Според палестинските власти освен 55-те жертви, насилието в понеделник е довело и до 2700 ранени палестинци. Това е

най-смъртоносният ден в Газа след войната от 2014 г.

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че военните му са действали при самозащита срещу ислямските управници на Газа Хамас, които, по неговите думи, искат да унищожат Израел.

Лидерът на палестинската власт осъди действията на израелската армия, наричайки ги „клане“. ООН говори за „скандално нарушаване на човешките права“.

САЩ блокираха приемането на комюнике на ООН, съдържащо призив да се проведе независимо разследване на събитията в ивицата Газа, предаде АФП като се позова на дипломатически източници.

Според текста на проекта „Съветът за сигурност на ООН изразява възмущението си и скърби във връзка с гибелта на палестински цивилни, осъществяващи правото си на мирна демонстрация“, както и „призовава за независимо и прозрачно разследване“ на събитията, при които израелските сили откриха огън по палестинците.

През последните седмици палестинската делегация многократно се обръщаше към Съвета за сигурност на ООН с молба да се намеси в ситуацията, но досега извънредни срещи във връзка със ставащото в региона не бяха проведени.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган нарече „геноцид“ действията на Израел срещу палестинците

в ивицата Газа. Това е заявил турският лидер в понеделник в Лондон. „Осъждам този геноцид (...) Израел е терористична държава. Ние осъждаме тези, които останаха безмълвни в тази ситуация“, казал Ердоган.

Президентът на Турция е убеден, че „ислямският свят няма да позволи този ден да стане денят на загубването на Йерусалим“. „Ние с цялата си решимост ще продължим да бъдем до нашите палестински братя. Имам намерение да проведа разговори с редица световни лидери, включително с господин (бел. ред. президентът на Палестина Махмуд) Абас и генералния секретар на ООН (бел. ред. Антониу Гутериш)“, добави той.

Как реагира светът на сблъсъците

Говорителят на Белия дом Радж Шах заяви: „Отговорността за тези трагични смъртни случаи е на Хамас ... Хамас умишлено и цинично провокира този отговор“.

Кувейт изготви изявление на Съвета за сигурност на ООН, в което се призовава за независимо разследване на насилието и изразяване на „възмущение и скръб“, но това беше блокирано от САЩ.

Първият дипломат на ЕС Федерика Могерини и Великобритания призоваха за сдържаност.

Германия заяви, че Израел има право да се защитава, но трябва да направи това пропорционално.

Френският президент Емануел Макрон осъди насилието на израелската армия срещу протестиращите.

Едно от най-силните изказвания е Върховния комисар на ООН по правата на човека Зейд Раад ал-Хюсеин, който осъди „шокиращото убийство на десетки и раняването на хиляди от израелския огън“

Южна Африка привика посланика си в Израел, осъждайки „безразборния и тежък начин на последната израелска атака“.

Източник: vesti.bg

Коментари в сайта

Последни новини