Очаква се магнитна буря

Прoгнозите на NOAA показват възможни полярни геомагнитни бури на 17 май, когато поток от слънчев вятър ще достигне Земята.

Газообразният материал изтича от дупка в атмосферата на южното полукълбо на Слънцето, показана на снимката в ултравиолетовия диапазон на обсерваторията Solar Dynamics на НАСА. Това е коронарна дупка - място, където се отваря магнитното поле на Слънцето и изпуска слънчев вятър  Короналните дупки изглеждат тъмни на снимките, защото липсва горещ газ. Събитието е регистрирано на 14 май, а на 17 се очаква слънчевият вятър да достигне Земята.

Предишните срещи със слънчевия вятър от тази коронарна дупка предполагат, че бурята може да достигне категория G2 при пристигането на бързо движещия се поток до Земята, но е по-вероятно да е от най-слабата категория G1. Във високите географски ширини на небето може да се очакват северни сияния и STEVE.

Потенциални въздействия според американската прогноза ще бъдат в областта предимно на 60 градуса геомагнитна географска ширина. Могат да възникнат слаби колебания на електроенергийната мрежа и незначително въздействие върху работата на сателитите.

Според руския институт „Лебедев" магнитната буря ще бъде на 17 и 18 май, а интензитетът ще достигне 5 по 10-степенната скала.

Геомагнитните бури могат да бъдат опасни за хора с разклатено здраве. Препоръчва се приемане на повече течности, а най-чувствителните към подобни явления не трябва да консумират алкохол и тежки храни.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини