26 °C

Учител от ПМГ подкара електромобил Рено с български компютър

Преподавателят по информатика в Природо-математическата гимназия в Хасково Димитър Цветков подкара по улиците на града електромобил Рено с българска батерия и български компютър. Возилото вече е регистрирано в КАТ и има регистрационна табела.

“Автомобилът е двуместен, 19 конски сили. Летен вариант е, няма прозорци на вратите, които пък се отварят вертикално”, обясни Цветков.

Това е серийно производство на Рено Туизи. Като нов автомобилът струва 28 000 лева, но колата на хасковския учител е втора употреба, петгодишна е. Купил я за 1200 евро, но имала проблеми, била без компютър и батерия.

“По принцип политиката на Рено е да продават електромобилите без батериите. Акумулаторите се дават под наем за около 30 евро на месец. Това за европейците е почти без пари, защото електромобилите паркират безплатно, а в големите градове таксите са огромни. А и собственикът няма грижа за батерията -  ако се появи проблем, от Рено я вземат за ремонт и му дават оборотна”, допълни Митко Цветков.

Батерията се зарежда от обикновен контакт за около 3 часа. По думите му с напълно заредена батерия се изминават над 150 километра. Според километража колата вдига до 120 километра в час, но Цветков е сложил ограничение до 90 км./час. „Има твърдо окачване и е много стабилна на пътя и при по-висока скорост“, твърди той.  

“Компютърът на автомобила също е български, произведен е в завода за електрокари в Пловдив”, уточнява Цветков.

“С всички допълнителни разходи по автомобила ми излезе около 8000 лева, като не смятам труда си. За сравнение само една нова батерия струва 10 000 лева”, казва още Димитър Цветков.

Странният вид на електромобила вече привлича погледите на хасковлии. Такива в България има само няколко.

По данни на КАТ в областта са регистрирани  41 електромобила, както и 36 хибрида.

Тодор Кръшков 


10 Коментара

Хороскоп за 21.08.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини