Българите се отделят от родителите си на 29 години

Българите са сред европейците, които най-късно напускат родното гнездо. Според последното проучване на Европейската статистическа агенцияа “Евростат“, озаглавено „Чао родители: Кога младите европейци бягат от гнездото?“, българинът се измушва изпод родителското крило чак на 29 годишна възраст. Това е с три години над средната възраст, в която в младите хора от повечето европейски държави напускат домакинство.

Статистиката показва, че ножицата по темата е доста отворена в различните страни-членки.

Данните са, че един на всеки четирима души на възраст от 25 до 34 години все още живее заеднос родителите си.

В скандинавските държави-членки и Люксембург те бягат в началото на 20-те години. В Швеция и Дания и Финландия, например, младите хора става стамостоятелни на 21 години. В Германия напускат родителите си на 23.7 -годишна възраст, на 24 години това решават да направят повечето от младите французи.

В противоположния край на скалата, младите възрастни в Малта и Хърватия остават най-дълго в родителското домакинство. Те напуснаха домовете си на средна възраст съответно 32.2 и 31.9 години.

30-те си години в родния дом дочакват младите в Хърватия, Малта, Словакия и Италия.

Трябва също така да се отбележи, че във всяка държава-членка на ЕС младите жени са били склонни да напускат родителското домакинство по-рано от мъжете. Най-високи разлики между половете са регистрирани в Румъния, където жените излизат от дома на родителите си на 25 години и половина, а мъжете чак, когато навършат 30-те.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини