Зеленчукът, без който не можем

Всички знаем колко полезни за здравето са зеленчуците, но има ли такъв, без който не можем?

Според много специалисти един от тези, който задължително трябва да присъстват в хранителния ни режим, е броколи. Предимствата от консумацията на броколи започват от червата. След като несмилаемите фибри от броколи стигат до дебелото черво, чревните бактерии започват да се хранят с тях, като същевременно създават мастни киселини с къса верига.

Това, от своя страна, води до здрави чревни бактерии, отлично функциониране на червата и подобрена имунна система.

Като цялостен показател за организма, здравето на червата е много важно, тъй като има дълбоко влияние не само върху храносмилателната функция, но и върху настроението и дейността на мозъка. Здравето на червата влияе и на нашето тегло, и на потенциалната болка в ставите.

Според медицинското училище в Харвардския университет стомашното или чревното смущение на даден човек действително е причина за безпокойство, стрес или депресия, защото мозъкът и стомашно-чревната система са тясно свързани, разкрива Independent.

Колкото и да не ги предпочитаме, трябва да сме наясно, че когато ядем здравословни храни, като броколи, намаляваме риска от проблеми с психичното здраве. То има и многобройни други предимства, включително здраве за сърцето и очите, както и намаляване на холестерола. Уверете се обаче, че готвите и консумирате броколи по най-ефикасния начин, за да се възползвате от всичките му предимства за организма. Това означава, че задължително трябва да избягвате пърженето на зеленчука.
 

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини