26 °C

Димитровградчани яхват безплатни електрически велосипеди

Съвсем скоро димитровградчани ще яхнат електровелосипеди и то напълно безплатно. През август това ще стане реалност, обявиха на съвместна пресконференция кметът Иво Димов и заместникът му Яшо Минков, който пряко ръководи иновативната разработка. Тя е по съвместен проект, в който като партньори участват градове от няколко европейски държави. Освен Димитровград, в него са още Будапеща, Дубровник, Прага, както и Виенският технологичен университет.

Проект „CHESTNUT“ има за цел изработването на обстойни стратегически планове за устойчив градски транспорт, финансирането му е по Транснационална Програма „Дунав“ 2014 – 2020.

В Димитровград ще бъдат изградени две зарядни станции за електро колелата. Едната ще е в северната част, в близост до градската библиотека „П. Пенев“, а другата ще е в южната – около кино „Медея“. Колелата ще са общо 16.

„Мисленето ни е в полза на екологията и в тази връзка, освен въвеждането на електровелосипедите, започваме и подмяната на настоящите осветителни тела с ЛЕД осветление в целия град. Макар да имаме регистриран само един електромобил в общината в момента, смятаме, че трябва да гледаме напред в бъдещето, а то е в тези превозни средства. Затова работим и по въпроса за изграждането на две зарядни станции за електромобили. Във връзка сме с фирма, изградила такива в два града и която в момента работи по проект, свързан със столична община“, коментира Иво Димов. Кметът на Димитровград се надява да е успешна и велоиновацията и освен с радост, да се възприеме от местните и със съвест.

Пробегът с едно зареждане е от порядъка на 30 до 100 километра, в зависимост от терена, обясни заместник-кметът Яшо Минков. Той уточни, че в рамките на проекта ползването на колелата ще е напълно безплатно до м. май 2019 година. Основната цел на екипа му е да проследи през това време как ще се възприеме идеята за придвижване с електрически колела от местните хора и дали ще стане популярна в града. През това време ще се направят и стриктни изчисления за бъдеща по-сериозна инвестиция.

Електрическо колело от среден клас струва от порядъка на 1300-1500 лева. Изграждането на зарядна станция за тях е най-малко 10 хил. лева, има разходи за заплати на персонала, както и за ток. „В рамките на тази една година ще трябва да преценим дали инвестицията ще си заслужава. „Трябва да се отбележи, че никъде в Европа няма печеливша подобна система. Тук обаче на ред идва социалната функция на подобни станции, както и опазването на околната среда от вредните емисии, които изпускат традиционните превозни средства“, посочи Яшо Минков.

Успешното изпълнение на плана на партньорите в проекта „CHESTNUT“ и по-нататъшната реализация на устойчивите планове за градска мобилност ще доведе до намаляване с 2-3% в рамките на следващите 5 години използването на лични МПС, показват предварителните проучвания.

„Ясно е, че първите 16 електрически колела, с които ще разполагаме през август, няма да са просто за разходка, хубаво е хората да ги използват, за да си свършат някаква конкретна работа. Така например може да им е много полезен този превоз, когато вадят документи в общината. Затова на гърба на сградата на местната администрация ще изградим и велостоянка, където ще могат да се паркират и заключват електро велосипедите“, обясни още Минков. Заместник-кметът посочи, че с нетърпение очаква да дойде август и обеща, че като почитател на колелото той първи ще подкара електрически велосипед в града.

Красимира Славова


9 Коментара

Хороскоп за 21.08.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини