26 °C

Библиотеката и един от най-добрите библиотекари на годината са от Димитровград

Най-добрата библиотека в страната е димитровградската „Пеньо Пенев“. Признанието е заслужено след номинация с още 6 библиотеки в страната, сред които и доста солидни книжни средища, като библиотеката на Американския университет, например. Един от петте най-добри библиотекари в страната също е от Димитровград и това е Валя Терзиева. За наградата си-грамота тя се пребори, като влезе в топ 5 на най-добрите от страната при номинациите, а в първоначалния подбор е била в състезание с около 2000 библиотекари.

Призовете „Библиотека на годината“ и „Библиотекар на годината“ се връчват ежегодно от Българската библиотечно-информационна асоциация. За присъждането им се взимат под внимание постиженията в реализацията на мисията на библиотеките и приноса за издигането на авторитета им.

Наградата вече е в ръцете на директора на най-добрата българска библиотека за 2017 година Петко Каневски.

„Тази награда е голямо признание за Димитровград и за пореден път откроява града сред най-добрите, и то при такава конкуренция!“, поздрави Каневски и екипа му за свършената работа кметът на Димитровград Иво Димов.

„Стават чудеса в България и тази награда е пример за това.“, смята Каневски.

Градската библиотека „Пеньо Пенев“ е със 65-годишна история, фондът й е от над 218 хил.тома. Ежегодно се дават по 10-12 хил.лв. за купуването на нова литература, посочи Каневски.

Читателите, които имат карти в библиотеката, са около 1000 възрастни и и близо 700 деца.

Димитровградската библиотека реализира през последните години доста проекта, които са с насоченост към различни възрастови групи. Според Валя Терзиева именно това е големият плюс на димитровградската библиотека пред останалите номинирани за спечелването на приза.

Красимира Славова


Хороскоп за 21.08.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини