БСП внася подписка за спиране на сделката между ЧЕЗ и "Инерком"

СП ще внесе днес в Комисията за енергийно и водно регулиране подписка за спиране на сделката между чешката ЧЕЗ и българското дружество "Инерком" с 200 000 подписа. Това съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова пред bTV. "Комисията за ЧЕЗ има добър резултат и не е ялова. Правителството е знаело, че има такава сделка. Нашата поизция е, че държавата трябва да се намеси. "Инерком" не отговаря за изискванията в това да имаш определен дял и определен капитал", аргументира се Нинова.

Тя смята, че в резултат на работата на комисията е променен законът за енергетиката и държавата вече има по-голям контрол върху бъдещи сделки. (бел. ред. законът, който позволи на КЕВР да се произнася по такива сделки, е с вносител "Обединените патриоти").

"БСП е подготвила забранителен списък за приватизацията, който съдържа списък с важни държавни сектори, като ключови предпиятия и болници, които да не могат да бъдат предмет на сдекли", допълни Нинова.

Лидерът на левицата поиска и оставката на управителя на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев, тъй като оттам са обещали подкрепа на "Инерком" в изпратено писмо до собственика Гинка Върбакова, но са отказали да го покажат на депутатите.

Лидерът на БСП определи срещата на върха в София като "декларация с добри пожелания". "Въпреки че кохезията и селското стопанство бяха определени за приоритет, нямаше дума за това, че и по двете средставата се намаляват. Други страни реагираха остро, трябва да се търсят съмишленици", подчелта тя.

Нинова попита защо "не сме нахранили евролидерите с палмово масло", както беше обещал преди дни премиерът Бойко Борисов по време на дискусия за двойните стандарти при храните. Тя определи преговорите за промяна на регламента за транспорта като пиар.

"Евролидерите на тези държави гласуваха против България. Смятаме, че пътят е друг. Макрон и Меркел няма да отстъпят, ще търсят съмишленици. Има разминавания между думи и действия", каза тя.

Източник: bTV

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини