Огнище на зараза с малко познат смъртоносен вирус в Индия

Поне девет са смъртните случаи в Индия вследствие инфекция, предизвикана от вируса Нипах. Заразяването със смъртоносния вирус предизвиква възпаление на мозъка и дихателни заболявания. Световната здравна организация (СЗО) поставя Нипах сред инфекциите, които могат да предизвикат пандемия, съобщава Business Insider.

Вирусът Нипах е открит сравнително скоро - през1999 год., когато има епидемия в Малайзия. Пренася се от летящи лисици и други представители на Pteropodidae. Инфекцията се среща в Австралия, Бангладеш, Индия, Китай, Тайланд и Африка. Вирусът може да се предаде от ръкокрилите на други животни, включително свинете и човека, и се предава от човек на човек чрез слюнката. До момента няма лекарство за тази болест, нито ваксина. Умират от 40 до 75% от заразените.

Новото огнище на заразата е в град Кожикод в индийския щат Керала. Анализите потвърждават че трима от деветте загинали са имали в организма си вируса Нипах. Други 25 души са хоспитализирани с подозрение за инфекцията.

Болестта може да протече безсиптомно, но най-често се развива енцефалит. Пациентите имат мускулни болки, болки в гърлото, висока температура, след това се появяват симптоми на поразяване на централната нервна система, които завършват с кома.  В някои случаи е поразен белия дроб и може да възникне остра дихателна недостатъчност. Даже ако човек преживее първичната инфекция, вирусът може да се активира отново след месеци или години. Оздравелите могат да имат постоянни неврологични симптоми, включително конвулсии и изменения на личността,

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини