Изследователи: Кърджали е историческият център на България

Изображение 1 от 5

    Кърджали е историческият център на България. Не случайно до него е древния град Перперикон. Тук ще се развие исторически туризъм по подобие на Гърция и Италия. Без България не може да се знае историята на света. Това заявиха в Кърджали  членовете на екипа Руните говорят II, в рамките на проекта „Руническите надписи-Тайната история”,които гостуваха в Кърджали. Вчера Мила Салахи, преводач,Патриция Кирилова-връзки с обществеността и Дончо Георгиев от агенция ВИП Комюникейшън, представиха дебютната фотоизложба „Неразказаната приказка на българската история”. Премиерата й е била в Националния музей на образованието в Габрово. Изложбата е посветена на 24 май, празника на българската просвета, култура и славянската писменост. Организатори са „Асоциация България”, Военен клуб, Община Кърджали и Гражданско сдружение „Хора за хората” с финансовата подкрепа на предприемача  и меценат Сабахатин Гьокче и ГС „Хора за хората”.

    Проявата бе открита от началника на Военния клуб Ани Иванова.

    Целта на настоящата изложба и подготвеното издание „Заветът” е да се възстанови изгубеното знание  за българската история. Българите са най-древния етнос, подчерта Иванова.

    Тя посочи, че в изследването „Заветът” авторите разглеждат най-драматичните и славни периоди на Българската империя. Авторите разработват собствена методика за разчитане на древното българско руническо писмо, както и на артефактите от нашата древност.

      Изследователите отбелязват, че началото на проучванията им е поставено преди 7 години от Ренета Джунова и Мила Салахи,които дават ход на свои проучвания на произхода на писмеността. Включва се и Патриция Кирилова.

    Себахатин Гьокче отбеляза, че работата му изисква да посещава много страни по света,но никъде не е срещнал по-красива и тайнствена от България.

     Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини