Маргарита Добрева, учител на годината: За мен това е мисия, не професия

    Маргарита Добрева преди два дни получи наградата „Учител на годината 2017/2018“ на община Хасково в направление „гимназиален етап на образование“. Тя бе избрана с решение на експертна комисия сред общо девет нейни колеги. 

    Добрева има 36 г. преподавателски стаж по английски език, предимно в Езиковата гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, две години е била учител в хасковската ПМГ „Акад. Боян Петканчин“. Тя е главен учител, има втори клас квалификация. През годините на своята учителска дейност г-жа Добрева е постигнала многобройни успехи в подготовката на своите ученици. Заради високата си квалификация, изключителните си педагогически и организационни умения, отговорността и инициативността в работата, през 2007 г. тя е избрана за главен учител по английски език, като към настоящия момент всяка година е преизбирана на тази длъжност. От 1991 г. участва в различни квалификационни програми и проекти, организирани от Британския съвет и Министерството на образованието. 

    Завършила е английска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, степен магистър. 

    Какво означава за нея наградата „Учител на годината“ и какво дава учителската професия, разказа Маргарита Добрева в интервю за Haskovo.net. На днешния 24 май тя поздрави всички свои колеги и ученици.

    Г-жо Добрева, бяхте избрана за „Учител на годината“. Какво е за Вас наградата?

    За мен това е едно признание за дългогодишния ми труд, за което много благодаря. Изключително съм поласкана, защото нашата професия не се измерва с някакви обективни показатели, за нас мерилото е любовта на учениците и техните успехи. Така че тази награда я приемам от името на всички мои успели ученици, реализирани в живота.

    Какво е най-важното за един учител?

    Да обича учениците, за да може да събуди у тях любов към знанието?

    Вие сте дългогодишен учител, какво Ви мотивира да останете толкова дълго в професията?

    Точно любовта към децата, които приемат знанието с отворени очи, които ми се доверяват, които виждам, че постигат много големи успехи. За мене това е мисия, не е професия.

    Масово твърдение е, че сегашното поколение ученици са много по-невъзпитани.

    Не, не бих казала. Сегашните млади хора са точно тези млади хора, които са необходими на това общество. Това са младите хора, които са утрешните двигатели на нашето развитие. Може би аз съм привилегирована да преподавам на изключително добри деца - умни, трудолюбиви, амбициозни, които се реализират с върхови постижения, на световно ниво да се измерват. Една от първите мои ученички работи в Световната банка. Сред моите ученици имаше министри, депутати, ръководители на предприятия. Така че днешните млади хора – възпитаниците на нашето училище са много отговорни и аз вярвам в тях.

    Как бихте описали учителската професия накратко?

    Без работно време, пълна всеотдайност и много, много работа и любов.

    Във Вашето семейство има ли последователи на професията?

    За съжаление не.

    Какво пожелавате на Вашите колеги и ученици в навечерието на 24 май?

    Пожелавам им да бъдат здрави. Пожелавам в професията да влизат много млади хора. Учениците да постигат най-смелите си мечти. Колегите да се въоръжат с търпение, защото не могат да ни уплашат реформите, на нас ни стигат погледите на учениците.

    А на себе си какво пожелавате?

    И на себе си пожелавам здраве, за да се радвам на успехите на моите ученици.

    Какво не сте постигнала все още в професионалния си път до момента? За какво мечтаете?

    Съвсем наскоро получих сертификат за екзаминатор за международните стандартни тестове на Кеймбридж и мисля, че трябва да спра да постигам повече. Достатъчно е да се радвам на това, което имам.

    Интервю на Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Ро
      Родител
      7 -2
      10:19, 24 май 2018
      Поздравления, г-жо Добрева!
      Бъдете здрава!
      Достоен учител!
      Достоен човек!
      Достоен педагог!
    • 2
      Уч
      ученик
      5 -3
      12:12, 24 май 2018
      Поздравления г-жо Добрева, напълно заслужена награда.
    • 3
      Аз също я поздравявам но защо има толкова измъчена физиономия на снимката като че ли всеки момент ще заплаче
    • 4
      Ге
      Георги
      4 -2
      14:06, 24 май 2018
      Страхотен учител и човек. Обича работата си и всички ученици, на които преподава я обожават. Дано има повече учители като нея, които уважават учениците си и знаят как да преподават, така че децата с желание да посещават училище и да постигат успехи. Напълно заслужена награда. Бъдете жива и здрава!
    • 5
      Ба
      бате Ж
      2 -4
      16:24, 24 май 2018
      Изказване пълно с клишета!
      Лъха фалшивост и празнота!
    Последни новини