Ученици от Хасково, София и Бургас са финалистите в състезанието „Пазим езика си"

Изображение 1 от 2

    Ученици от Хасково са сред финалистите в състезанието по български език „Пазим езика си“, чийто организатор е Гражданското сдружение на съпругата на президента Румен Радев- Десислава Радева „Живата вода на България“.

    Финалната фаза на езиковата надпревара ще се проведе на 25 май в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски". До нея след първия кръг стигнаха 13 от децата, показали най- резултати в първия кръг на надпреварата, който се проведе на 12 май в две възрастови групи –пети и сборната от 6-токласласници и 7-мокласници. Освен учениците от пети клас на училище “Иван Рилски“ Рая и Евелина, които представят Хасково, утре ще се състезават и деца от София и Бургас.

    Състезателите отново ще бъдат разделени в две групи, според регламента на финала обаче препитването им ще се случи в реално време, пред публика. Участниците ще се потрудят над две задачи. В първата ще трябва да изберат изречения, в които няма правописни и пунктуационни грешки. Втората е смислово подреждане на изречения в текст.

    Работата им ще бъде оценявана от авторитетно жури с председател езиковедът проф. д.ф.н. Владко Мурдаров. В него участват още Рени Стоичкова, учител по български език и литература и автор на редица учебни помагала, изработила основната част от изпитните задачи; Мариана Манчева, директор на СУ „Васил Левски“ в Карлово и проф. Владимир Атанасов и проф. Татяна Ангелова, представители на катедрата „Методика“ във Факултета по славянски филологии в СУ „Св. Климент Охридски“.

      Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини