Reebok Future. Как роботите промениха производството на маратонки (видео)

Изображение 1 от 5

    Технологиите тотално променят производството на маратонки. Фабриките за обувки днес по нищо не приличат на производството преди четиридесет години. Adidas и Nike включиха в играта 3D принтери. Те вече прeдставиха техните аванградните модели - AlphaEdge 4D, отпечатани със светлина и въздух от Adidas, и Zoom Vaporfly Elite Flyprint - за елитни спортисти от  Nike.

    Сега можем да видим какво прави Reebok и то е изумително.

    В производството на обувки едно ключово нещо не се е променяло от десетилетия - калъпите. Формите са скъпи, трудоемки и отнемат много време, но те са критично важни за цялото производство. Заради тях много фирми за спортни обувки все още се нуждаят от около 18 месеца, за да преминат от първоначалния дизайн до получаването на продукта в магазините. Дори ако компаниите излязат със страхотна нова идея, ще трябва да изчакат толкова за да я видят реализирана на пазара.

    Когато Бил Макнис, бивш учен от НАСА, поема иновационната къща Reebok Future, и е натоварен с проучването на нови продукти от три до пет години, той знаел, че едно нещо трябваше да си отиде - калъпите.

    На изложението зна Singularity University миналата седмица Макинис даде на публиката представа как Reebok променя производството на обувки. Екипът търси начини за трансформиране на производството на обувки, като се съсредоточава върху производствения процес. 
    Целта била да се намери нов метод, който да елиминира калъпите, да увеличи скоростта, да локализира производството и в крайна сметка да създаде нещо, което да привлече много повече клиенти.

    Резултатът е създаването на Liquid Factory (Течна фабрика), един от първите големи пробиви на Reebok Future.

    Другите промени, които отбелязва Макинис, след като отпада използването на калъпи в производството : Усковяването на процеса позволява да не правят големи серии,а до десетки хиляди, да реагират според предпочитанията на потребителите и винаги да имат нов модел, вместо милиони чифтове стар. Дизайнът е фантастичен, а има и модел кецове, в който са използвани биоразграждащи се материали - памук и царевица. Производството се мести в центъра на Бостън и се чувства като стартъп.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини