Пенсионери опъват чаршафите на туристите. Преглед на печата

24 часа

Борисов иска от Путин 15 млрд. куб. метра газ годишно за хъба до Варна

Русия е смятана за важен доставчик на природен газ за хъба, който ще бъде построен с европейско финансиране и вече се проектира.

До момента обаче не са водени ангажиращи разговори с Русия и компанията "Газпром", защото се изчакваше да бъде сключено споразумението между ЕС и компанията. С него "Газпром" се отказа да претендира обезщетение от България заради провала на проекта за газопровод "Южен поток". Той бе спрян едностранно от България, защото нарушаваше разпоредбите на ЕС за равен достъп до инфраструктурата на всички възможни доставчици.

На срещите на Борисов в Москва трябва да бъдат обсъдени и възможните трасета за доставка на руския природен газ до хъб "Балкан", който ще е край Варна. Единият вариант е да се ползва капацитетът на "Турски поток" и след това по газовата връзка България - Турция горивото да стига до хъб "Балкан". Преди дни бе подписано споразумение между "Газпром" и Турция за построяването на сухопътната част на "Турски поток".

Труд

Червен картон за здравната карта от общините и лекарите

Кабинетът прие документа. Чрез НЗК се планират на териториален принцип потребностите от медицинска помощ. Стигаме до спешните центрове по-бързо. Хората, които имат нужда, няма да останат без лечение, каза Ананиев и допълни, че няма да има бг гражданин, на който да бъде отказано лечение на база неразкрити легла. По думите му през миналата година една трета от леглата в болниците не са били ползвани.

Занапред 41 000 пациенти повече ще могат да бъдат приемани за лечение, увери той. Проверка на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Министерството на здравеопазването (МЗ) показала, че 24 700 легла не са били използвани през 2017 г.

Монитор

Пенсионери опъват чаршафите на туристите

Причината за назначаването на хора в пенсионна възраст за оправяне на легла и миене на чинии е липсата на кадри в курортите. Наемането им обаче не решава проблема, тъй като с напредването на възрастта служителите ставали по-неработоспособни. Освен това се появяват ред здравословни проблеми, които не им позволявали да изпълняват задълженията си.

Към момента липсата на персонал по морето е около 15%, но реалният недостиг ще си проличи в началото на юни, когато започва и активният сезон, обясняват експертите.

Основен проблем за стагнацията в туризма е прекъсната връзка между образование и реализация на учениците. "Голяма част от завършващите езикови гимназии не знаят, че имат професионално образование, т.е. те могат да работят като екскурзоводи", обясни Драганов.

Проверка на "Монитор" показа, че бизнесът по морето има нужда от хора с френски, английски, немски, чешки и полски езици. Най-сериозно раздвижване в обявите за работа се наблюдава в сектор ресторантьорство.

Стандарт

Бонусът на посредника

Днес премиерът Бойко Борисов е на визита в Москва. Мнозина се питат какви ще са резултатите от срещата му с президента Владимир Путин. Това е много повече от визита на български премиер при руски президент. Не е съвсем ясна неговата роля на посредник. Борисов е в ролята на представител на предварителни разговори, чието съдържание не е понятно. Трябва обаче да се погледне контекста, а той е следният: след като отиде на една много шумно очаквана визита в САЩ, френският президент Еманюел Макрон не се върна с пълна кошница. Напротив, повечето коментатори бяха склонни да кажат, че нищо не е постигнал. Той направи едно бомбастично изявление, съживявайки реплика с дълга предистория.

Сега

МВР обеща на Турция лов на гюленистите у нас

Турция е поставила директно въпроса да бъдат заловени критиците на режима й у нас, съобщи БНР. Вътрешният министър Сюлейман Сойлу е поискал от българския си колега Валентин Радев проверка на 14 организации - търговски представителства и училища, в които има съмнения, че работят привърженици на Фетуллах Гюлен, и предаването им. Президентът Реджеп Ердоган смята стария си противник Гюлен за организатор на неуспешния преврат от 2016 г.

Капитал дейли

След кампания на НАП фирмите отчитат 5 млрд. лв. по-малко пари на каса

Касовите наличности на българските фирми са намалели с 38% за една година до 8.1 млрд. лв., като повечето от тези пари са били раздадени под формата на дивиденти. Ефектът е дошъл предимно от дружествата, които са били проверени от данъчните или пък са получили предупредителни писма - общо 25 хил. компании с пари на каса над 100 хил. лв. Това става ясно от анализ на Националната агенция за приходите (НАП) за ефекта от кампанията им за изчистване на парите в каса на фирмите, с който "Капитал" разполага.

Дума

Държавата няма 3 млн. лв. за 16 тежко болни

Над година и половина 16 болни от пулмонална хипертония чакат трансплантация на бял дроб, но чужди клиники не ги приемат заради задължения на българската държава. Трима болни не са дочакали операция.

Болните протестираха вчера пред МЗ, но не получиха адекватен отговор от зам.-министър Бойко Пенков и отидоха в централата на БСП. "Дължи ли държавата пари на европейски клиники за лечението, заради което те отказват да ги приемат? Искаме ясен и категоричен отговор", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя отхвърли оправданието на управляващите, че в системата има корупция. "Не може срещу това оправдание 16 българи да бъдат оставени да умират, след като управлявате 8 години", обърна се Нинова към ГЕРБ.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини