Омагьосаният кръг „Белене“, убийството на Коста Миджурин

 
Темата за АЕЦ "Белене" отново е във фокуса на всекидневниците.
 
"Постъпил е писмен интерес от четвърта компания, която иска да строи АЕЦ "Белене". Това заяви пред Би Ти Ви вицепремиерът Томислав Дончев. Той обаче отказа да назове от коя страна е инвеститорът. От строежа на атомната централа се интересуват още руската "Росатом", една китайска компания и междунардона група. Според Дончев няма категоричен отговор дали проектът ще се осъществи. По думите му трябва да се намери инвеститор, който ще спази всички условия, които държавата ще постави. В противен случай няма да се стигне до строеж на АЕЦ "Белене". Вицепремиерът каза още, че активната позиция на правителството в последните месеци по енергийни въпроси е опит за рестартиране на проекти, които преди това не са отговаряли на европейското законодателство. Именно заради това сега всичко се правело така, че да се изпълни всяка една точка от закона..." - в. "Дневник".Убийството на Коста Миджурин също е сред актуалните теми на неделните вестници.
 
"Хазартен бос беше застрелян пред комплекс "Сън Вилидж" в Слънчев бряг, близо до автомивка "Луксор" и стария аквапарк на курорта. Убитият е Коста Миджурин, известен като Коцето от Нова Загора, откъдето е родом. 55- годишният бизнесмен притежава казино "Гладиатор" в Слънчев бряг и още 15 казина в страната. На негово име се водят също хотел и транспортна фирма. В зората на демокрацията е бил собственик на първата игрална зала с покер автомати в "Снек бар Централ" в курорта от 1991 г. , съобщи "Флагман". Миджурин е бил в луксозен мерцедес S-класа със софийска регистрация като до него е седяла 23-годишна жена, за която се предполага, че е негова приятелка."Работим върху всички версии, включително и личен мотив", заяви окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев, който дойде на мястото на убийството. Миджурин е разведен е със съпругата си, има 21-годишна дъщеря." - в. "Стандарт".Вестниците отделят място и на честването на Деня на Ботев.
 
"Хиляди поклонници от цялата страна се изкачиха на връх Околчица във Врачанския балкан, за да се преклонят пред подвига на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. На всенародното поклонение слово произнесе председателят на парламента Цвета Караянчева и припомни, че преди 170 години в поробена Българи се ражда един от най-светлите й умове. "Няма личност в българската история като Ботев, която да изпълва със съдържание думите "Свобода и робство, любов и омраза", каза Караянчева. - Помним неговите слова, тачим го като месия, революционер, мислител, патриот, хуманист, като нашия Ботев, апостол сред апостолите, пророк, сред пророците." Поклонение започна с патриотичен концерт на трио "Сопрано". Талантливите изпълнители развълнуваха публиката с емблематични песни като "Тих бял Дунав", "Хубава си моя горо" и "Моя страна, моя България". Молебен за загиналите отслужи врачанския митрополит Григорий, който призова да шепнем молитви за небесното спасение на нашите герои, загинали, за да пребъде България. Президентът Румен Радев като патрон на тазгодишните Ботеви дни бе гост на тържествения митинг заря вечерта на 1 юни във Враца. Той напомни на хилядите на централния площад в града, че в такъв ден няма място за патос, а за смирение и размисъл." - в. "24 часа".Вестниците цитират и екоминистъра Нено Димов за таксите на автомобилите.
 
"Екоминистърът: Обсъжда се поскъпване на екотаксите на старите коли 
Министърът на околната среда и водите Нено Димов съобщи в Созопол, че се обсъжда повишаване на екотаксите за старите автомобили, предаде БНР. Димов поясни, че не става въпрос за данъците, а за екотаксите, които се плащат еднократно при регистрация. Проблемът с вноса на старите автомобили се засилвал заради рестрикциите, които се правят в някои градове в Западна Европа. Последният пример е Хамбург, който забрани дизеловите двигатели..." - в. "Сега".
 
"Министърът допълни, че проблемът с вноса на старите автомобили се засилва заради рестрикциите, които се правят в някои градове от Западна Европа. "Като забраниш в определен град да влиза някакъв вид кола, нейната цена естествено пада, защото тя става половин използваема. Очаква се този наплив на коли да залее Източна Европа. Ние ще искаме на ниво Европейски съюз такава корекция в законодателството, че който създава подобен проблем, т.е. подобни ограничения, да носи отговорността и за решаването им", коментира Димов..." - в. "Труд".ь
Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини