България е на 93-то място в класация за най-добри пътища, след Уганда, Гамбия и Мали

Съставена е класация на страните с най-лошите и най-добрите пътища в света според Индекса на глобалната конкурентоспособност 2017-2018 на Световния икономически форум.

В списъка влизат 137 страни по света. Качеството на пътищата е оценено по скала от едно до седем, като нито една държава не е събрала най-високия резултат.

Най-хубави пътища според класацията има в Обединените арабски емирства (6,4 точки), Сингапур (6,3 точки), Швейцария (6,3 точки), Хонконг (6,2 точки), Холандия (6,1 точки), Япония (6,1 точки), Франция (6 точки), Португалия (6 точки), Австрия (6 точки), както и в САЩ (5,7 точки).

България е на 93-то място в класацията с 3,4 точки. Пред нас, с по-добри пътища, са класирани африкански страни като Уганда, Танзания, Мали, Замбия, Сенегал, Ботсвана, Гана, Гамбия. Румъния, Малта и Латвия от страните от Европейския съюз се нареждат зад България в класацията.

Русия е с по-лоши пътища от българските според индекса, като заема 114 място с 2,9 точки.

Най-лоши се оказват пътищата в африканската страна Мавритания, която получава двойка. Следват африканската Демократична република Конго и карибската Хаити, които получават оценка 2,1 точки. На четвърто и пето място по най-лоши пътища се нареждат Мадагаскар и Гвинея, като те са оценени с 2,2. След това следват Йемен (2,3 точки), Парагвай (2,4 точки), Украйна (2,4 точки), Мозамбик (2,5 точки) и Молдова (2,5 точки).

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини