Фонтани магма на Хаваите, лавата изпари езерото Грийн Лейк (видео)

Изображение 1 от 2

    Кадри показват бликаща на фонтани магма на Големия остров на Хаваите. Потоци лава се стичат към океана и са на метри от плажа. Над 500 земетресения са регистрирани на острова през последните 24 часа, съобщиха геолозоте в неделя.

    От фисура 8 изтича голям поток лава по магистрала 132, която се движи надолу към Капохо Бийч. Широкият половин километър поток е достигнал на около 350 метра от океана в залива Капохо, между плажа и шосето. Главните пътища в района се оказаха прекъснати в неделя сутринта от останалата част на Хавай. Над местността се издигат струи вулканичен газ и прах, които са опасни, а хората са предупредени, че въздушните течения могат да донесат частици вулканични стъкло.

    Настъпвайки към Капохо, лавата е изпарила езерото Грийн Лейк (Зеленото езеро). По пътя си потокът лава е унищожил инфраструктурата, достигайки залива. Десетки останаха без ток и вода. Наложило се е трима души са бъдат спасявани от екопите за борба с бедствието. Хората са били предупредени, че това е последният им шанс да се евакуират, преди лавата да ги откъсне окончателно от света. Но някои предпочели да останат, просто защото няма къде да отидат, по данни на властите. Те са без ток, вода и мобилна връзка.

    Откак Килауеа изригна преди четири седмици, лавата е унищожила 87 сгради. Вулканът не изригна през кратера си, в него бе регистрирано намаляване на активността. Геолозите предсказаха, че лавата ще пробие някъде другаде, и не след дълго това се случи насред жилищен квартал, където се образуваха пукнатини (фисури) и от тях започна да изрича лава.

    Това изригване е по-продължително от изригванията през 1955 и 1924 г., казват геолозите от USGS. 

    Няколко фисури продължават да бълват лава на фонтани. Те се намират буквално на пътя и по улиците на Лейлани естейт. Активността им е на пулсации - намалява и се усилва, а вулканолозите от USGS не могат да кажат дали и кога ще спре изхвърлянето на нова гореща лава на Хаваите. Някои от пукнатините са станали два пъти по-големи. Геолозите наблюдават денонощно развитието на активността на фисурите и движението на лавата.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини