60 млрд.евро загуби за година в ЕС от ментета, България ощетена с 1 млрд.лв.

60 милиарда евро се губят всяка година от фалшифициране в 13 икономически отрасъла. Това е 7,5 % от продажбите в тях, сочат данните от последното изследване на Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост. За България ментетата нанасят загуба от 1 млрд. лева.

През последните 5 години Службата следи икономическите загуби от фалшифицирането в отраслите, които са уязвими от възможност за често фалшифициране на продуктите. Това са: козметика и лична хигиена, облекло, обувни изделия и принадлежности, спортни стоки, играчки и игри, бижутерия и часовници, ръчни чанти и багаж, музикални записи, спиртни напитки и вина, фармацевтични продукти, пестициди, смартфони, батерии и гуми.

Последните данни показват, че от ментетата, създадени в тези отрасли натрупаните загуби на глава от населението на ЕС са в размер на 116 евро.

В проследените отрасли се констатира, че има и солидни съкращения. Изгубените директно работни места са 434 000. Обяснението е с факта, че законните производители на стоките с най-чести имитации, произвеждат по-малко, отколкото биха имали възможност при липсата на фалшифицирани продукти.

Оценката от доклада сочи, че поради наличието на фалшифициране 13-те отрасъла в България губят 19,8 % от директни продажби годишно. Това се равнява приблизително на 552 милиона евро или 77 евро на български гражданин на година.

В публикувания днес обобщаващ доклад са събрани изследвания за приноса на интелектуалната собственост в икономиката на ЕС и разходите за международната търговия вследствие на фалшифицирането и пиратството. В него се обобщават и предприетите действията на национални, регионални и международни органи за борба с нарушенията на правата на интелектуална собственост.

Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини