Цветанов: МВР изживява тежък период. Преглед на печата

Парламентарният контрол с участието на премиера Борисов е сред водещите теми на съботните вестници.

"Чест прави на министър-председателя, че днес е тук при нас, за да може действително да даде информация по парламентарните въпроси. Това, което се прави днес, трябва да бъде оценено и да бъдем действително обективни. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на ПГ на ГЕРБ Не е чест, а негово задължение, репликира Антон Кутев по този повод,преди да започне да задава въпроса си към премиера за резултата от разговора за газ с Владимир Путин. "Искам да благорадим на българското правителство за успешното председателство, което организирахме", посочи политикът..." - в. "Стандарт".

"Отидох в Русия по пътя, трасиран от президента Румен Радев. Той обаче не беше трасирал нищо." Това отговори премиерът Бойко Борисов на народния представител от "БСП за България" Антон Кутев какво е постигнал с визитата си в Москва. "Щеше ми се да започна и с отговор на въпроса на Корнелия Нинова как бихме могли като държава да постигнем по-добри резултати. Със сигурност може повече затова преди време предложихме министърът по европейските въпроси, на Европредседателството да бъде от вашата партия. Вие казахте, че сме искали да ви купим. Сега вие ни предлагате същото - да работим заедно. Добре, приемаме го", каза още Борисов. "Вашата закачка с президента Радев не е във ваша полза, защото той има по-висок рейтинг. Явно вие не сте постигнал Вие", отговори му Антон Кутев. Преди това премиерът получи обвинение от опозицията, че не е било постигнато нищо от това посещение. "Съжалявам за това, че винаги, когато съм идвал в президента вие не искате да свършим някаква работа, а да си изговорите каквото искате. Това, че има по-висок рейтинг не значи нищо. Срещата ми с Путин беше три часа, тя беше предавана на живо. Затова не мога да се съглася с Вас, че нищо не сме се разбрали. Ние говорихме за допълнително количество газ, което ще влезе в страната. Затова бях добронамерен и се обадих и на Румен Овчаров. С Русия имаме договор до 2030 г. Сега говорим за увеличаване на количествата на доставките", обясни Борисов състоянието на газовите доставки и преговорите с руската страна. ГЕРБ има по-голям рейтинг от БСП, а Мая Манолова има по-голям рейтинг от президента, каза още Борисов. "Винаги, когато съм бил в парламента, вие чакате да дойда, не за да свършим работа", коментира той към БСП. "Вместо да ме питате мен, питайте президента какво е трасирал на срещата си с Путин", изтъкна премиерът. "Срещата ни беше 3 часа. Толкова пък да не съм разбрал какво ми казва Путин с преводач", коментира Бойко Борисов. "Така започнат разговор, води до такова отношение", обърна се той към БСП. "На 13 юни се събират всички министри. Мисля, че ще се договорим част от газа да се търгува на територията на България", заяви премиерът. "Използвате случая да се заяждате с мен, да си разменяме реплики. Това не помага на никого", обяви Бойко Борисов. "Нашите партньори вдясно твърдят, че съм васал на Путин, вие ми казвате, че не се разбирам с него. На кого да вярвам", коментира премиерът. "Като дойде в България, ще го помоля да ви обясни на руски, това мога да направя", каза още той..." - в. "Стандарт".

"Почти година премиерът не е стъпвал в парламента. Дори силните лидери от Вишеградската четворка не отиват в ЕС, преди да получат подкрепата на своите парламенти. Това дава самочувствие. Вие досега не дойдохте да съгласувате нищо. Затова пък чухме, че който обижда народа, обижда един народ и цяла държава." Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна на седящия до нея премиер Бойко Борисов. Той е в Народното събрание на парламентарен контрол за първи път от 11 месеца. "Вие знаете ли каква е политиката на вашата партия по политиката на сближаване?", постави въпрос Нинова на парламентарната група на ГЕРБ. И разкритикува проспиването на важните решения за бъдещите десетилетия в ЕС, които ГЕРБ приспивал. "8 милиарда евро повече разходи за чиновници си залага ЕС, ние не реагираме. Най-антиевропейското е мълчанието. Призоваваме ви да внесете тук проектобюджета на ЕС и да дебатираме заедно. Това ще ви даде сила и самочувствие, а не да сте просто послушният. Нека историята да запише, че българският парламент и българското правителство защитиха българския народ", призова Нинова." - в. "24 часа".

"На пресконференцията след срещата си с руския президент Владимир Путин в Москва на 30 май премиерът Борисов обяви, че са водени разговори газопроводът "Турски поток" да стигне до България и да бъде свързан с българската газопреносна мрежа. Той каза още, че благодари на Путин, че "не му държи гарез" за провалените проекти, тъй като "по-големият винаги прощава". Руският президент отвърна, че това сравнение го притеснява, тъй като по-големият плаща. Днес Антон Кутев цитира противоречиви позиции на премиера по енергийни проекти през годините и попита какво точно са си говорили сега с руския президент Владимир Путин за газа. След отговора на Борисов Кутев му каза: "Вашата закачка с президента не е във ваша помощ, защото той има по-висок рейтинг от вас и вие очевидно не можете да свикнете с това". Депутатът от БСП каза още, че оценката на Борисов за срещата коренно се различава с това, което говорят от Кремъл, а именно че договореност за газа няма. "Вие просто не се разбирате с тези хора - имате някакъв начин на комуникация, който е съвършено различен за тях и за вас", допълни Кутев. Той каза още, че има грешен превод от руски език и от Кремъл са казали, че "оттук нататък политиката е изчерпана", а от Министерския съвет са съобщили, че се преминава към "работа на практика"... "Ние договор за газ имаме до 2030 г. И в случая говорим за допълнително количество газ, което ще влезе в България", каза премиерът. Той обяви, че е говорено за допълнително количество газ по третия либерализационен енергиен пакет, което да влезе в България и по нашата газопреносна система да бъде прекарано до Сърбия, Македония, Гърция. По думите му това е проблемът между Европейската комисия (ЕК) и Руската федерация. За среща на ресорните министри с ЕК на 13 юни Борисов каза, че мисли, че "ще се договорят част от газта (бел.авт. - газа) да се търгува на територията на България и другото - да има директни договори за Сърбия и Унгария". "Използвате случая да се заяждате с мен, да си разменяме реплики. Това на никого не помага", обърна се Борисов към БСП и продължи: "От една страна, нашите партньори ме пишат, че съм васал на Путин. Вие ми казвате, че не се разбирам с него. На кого да вярвам? Три часа си говорихме с него добронамерено. Като дойде в България, ще го помоля да ви обясни на руски, това мога да направя". За първата година от третия си мандат Бойко Борисов е идвал само няколко пъти в Народното събрание, което е повод за критики от страна на опозицията. Днес той дойде в Народното събрание минути преди 11 ч. и влезе в пленарната зала, докато течеше дебатът за модернизацията на армията и закупуването на нови изтребители. Заради появата му депутатите не ползваха традиционната си почивка... След като премиерът си тръгна, депутати призоваха председателя на парламента Цвета Караянчева да има по-чест парламентарен контрол с участието на Борисов. Тя обясни, че има върнати 12 въпроса към него, а други 11 са коригирани и адресирани към ресорните министри..." - в. "Дневник".

Темата за проекта "Белене" намира продължение и в съботните вестници.

"ДПС: АЕЦ "Белене" е рисков проект В студиото на bTV членове на всички парламентарно представени партии обсъждаха рестарта на енергийния проект... Според Рамадан Аталай проект като АЕЦ "Белене" няма как да се осъществи, тъй като у нас няма сигурна енергийна среда. Според него подходът към проекта е бил несериозен. От БСП пък изразиха съмнение дали проектът въобще ще рестартира, макар и да са подкрепили решението на правителството. "По този начин вече сме го играли, проектът е страдал заради политически мантризъм", каза Атанас Костадинов от левицата. Според Пламен Христов от партията на Веселин Марешки за първи път в Народното събрание има воля за изпълнението на даден проект. "Тук не съществува въпросът дали да има или да няма АЕЦ "Белене". Единственото, което трябва да направим е да спрем политическото говорене. Тогава трябва да огласим от Ванкувър до Владивосток, че имаме на масата за преговори проект за централата", смята той... Александър Ненков от ГЕРБ поясни обаче, че рестартирането на проекта зависи и от "Атомстройекспорт", които трябва да съдействат." - в. "Стандарт".

"Парламентът размрази АЕЦ "Белене" в очакване на неясен инвеститор На фона на неясен инвеститорски интерес Народното събрание формално размрази проекта за строителство на АЕЦ "Белене" и възложи на правителството да търси варианти за изграждане на централата със стратегически инвеститор на изцяло пазарен принцип. Това стана шест години след друго решение на парламента - да подкрепи решението на кабинета "Борисов 1" за замразяване на проекта заради опасения от сеизмичен риск и заради невъзможност на бюджета да финансира или изплаща кредити за проект с недоказана икономическа ефективност. Решението за възраждането на Втора атомна бе подкрепено с голямо мнозинство. "За" гласуваха 172-ма депутати, "против" бяха 14 от ДПС, въздържаха се само двама. Приетото решение предвижда процедурата за избор на инвеститор да бъде разработена до края на октомври, а министърът на енергетиката Теменужка Петкова да уведомява периодично депутатите за това как се развива проектът, по който в последните четири години не бе свършено нищо. Решението на НС от 2012 г. освен подкрепа за решението на правителството за спиране на проекта препоръчваше да се проучат технико-икономическите условия за изграждане в следващите години на парогазова централа на площадката на АЕЦ "Белене", която да функционира на пазарен принцип. Освен това тогава се възлага на министъра на икономиката, енергетиката и туризма да извърши необходимото за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй", като се използва платеното от България оборудване. Сегашното, противоположно решение на НС дойде само ден след като един от лансираните досега кандидати - Китайската държавна ядрена корпорация CNNC - настоя за държавни гаранции, за да участва в проекта. Представителят на компанията Сие Джяджие посочи, че при всички подобни проекти се изисква някаква форма на гаранция. Българските управляващи продължават да твърдят, че централата ще се изгражда без каквито и да било държавни гаранции и ангажименти за изкупуване на произведения ток - нещо, което според повечето експерти е невъзможно. Междувременно стана ясно, че една от компаниите, спрягана за потенциален инвеститор - "Фраматом", има интерес само да бъде доставчик. "Арева", която е акционер във "Фраматом", беше подизпълнител на руския изпълнител на ядрения строеж "Атомстройекспорт". Тя имаше споразумение за изграждане на електрическите системи в "Белене". Затова и запазва интереса си за участие в проекта, като е готова да осигури и финансиране за своята част от доставките, но ще очаква след това да й бъде платено за извършените дейности, каза представителят на компанията Станислав Георгиев на форум край Варна вчера..." - в. "Сега".

В. "Дневник" помества по темата коментар на политолога Огнян Минчев от профила му във Фейсбук: "Този обществен дебат е воден години наред след 2005 г. и нито един аргумент срещу строителството на АЕЦ "Белене" не е загубил и грам от стойността си. Тези, които са на власт от 10 години и които пропуснаха нарочно възможността да се обжалва арбитражът, спечелен от "Росатом" поради практическото отсъствие на България като страна в делото, сега измислят нови "аргументи". Като например - държавата няма да инвестира нищо повече, няма да дава гаранции, проектът "Белене" ще бъде изцяло частен. Браво, граждани за европейско развитие на собствения си джоб! Преди години на няколко пъти продавахме "Химко" - Враца. Най-накрая хитроватият вицепремиер се похвали - Продадохме го на солиден американски инвеститор... Така и се оказа - малко по-късно във Враца пристигнаха високопоставени представители на американския инвеститор - г-н Ковальов и г-н Петров... Днес "Химко" ръждясва на края на Враца вече десетилетия... Такава съдба очаква и мегапроекта на управляващите "Белене". Властта знае това, работи за това и - извинете - едва ли работи за това безкористно. "Белене" е силен удар срещу България, но ... дето рекъл Стамболов - "...Майка й на тая България..." Важното е Путин да спре да ни се сърди, поне на някои от нас. И да ни вземе в схемата... А схемата е ясна от 15 години. Под каквато и да е форма да вземе Москва проекта "Белене", целта няма да бъде само и предимно икономическа - целта е дългосрочното и необратимо поробване на България, поставянето й отново

в позиция на руска провинция сателит. "Белене" може да фалира НЕК, може да изкара от строя "Козлодуй" и "Мариците", може да затвори окончателно кръга на руския енергиен - а оттам и стопански и политически контрол на Москва върху България. Говорихме и писахме за това многократно през годините. Да оставим настрана поробването на българския народ със заеми - косвени, ако не преки. Да оставим настрана стратегическата стойност на един подобен гигантски файтон като руската "Белене" в епохата след двигателя с вътрешно горене, образно казано. Светът е на прага на революция в енергийните технологии, защото за все по-голямо мнозинство от глобалните елити диктатурата на петрола, газа и "мирния атом" и притежаващите ги примитивни диктатори вече не е допустима. Но това са бели кахъри - България все по-трудно ще върви със света, защото нейните "граждани за европейско развитие + патриоти" все по-тясно я свързват отново с родината на примитивния евразийски империализъм, който е готов да вкара собствения си народ в нова епоха на мизерия, невежество и брутална диктатура, стига да може да завладее обратно изгубеното през "най-голямата геополитическа катастрофа на 20 век" - рухването на Съветския съюз. Благодарим ти за европейското развитие, Бойко! Ти го обеща на хората и доста от тях гласуваха за теб - затова си и досега на власт. Виж се накъде водиш тези, които ти се довериха. Ще искаш ли отново доверието им? Или ще си го получиш по путински начин? Всъщност това не е въпрос към властта - това е въпрос към българското общество. Ще позволим ли да ни поробят отново тези, които унищожиха българската държава и превърнаха значителна част от българския народ в стадо от безпаметно блеещи "русофили"? Докога ще трябва да правим живи вериги срещу продажни проекти като АЕЦ "Белене"?"

Всекидневниците информират също за решението на парламента за модернизацията на армията.

"Българският парламент одобри проектите за модернизация на армията.. Със 151 гласа "за", 7 "против" и един "въздържал се" бе одобрена покупката на нова бойна техника - изтребители за ВВС и машини за пехотата - общо за над 3 млрд. лв. Единият проект е за закупуване на основна бойна техника. Правителството предвижда това да стане на два етапа, като през първия трябва да бъдат придобити 150 бронирани машини за три батальонни пехотни групи, а през втория - на системи и допълнително оборудване, както и за обучение на състава. Времевият интервал за реализация е 12 години, прогнозната цена е около 1,464 млрд лева. Другият одобрен проект е за нов тип боен самолет. Предвижда се придобиването на 16 нови бойни самолета на два етапа. Заложено е през първия етап да бъдат закупени не по-малко от осем самолета, за около 1,8 млрд лева. Сумата е и за наземно обслужване, обучение на състава, тригодишна първоначална интегрирана логистична поддръжка. Единствено от партия "Воля" през последните дни се обявиха против отпускането на средствата. Лидерът й Веселин Марешки дори поиска оставката на военния министър Каракачанов. Министърът пък му отговори да не се занимава с армията. Днес лидерът на БСП Корнелия Нинова обясни, че са подкрепили проектите, защото те отговарял на две условия - да не надхвърлят 2% от БВП и в реализацията им да бъдат ангажирани фирми от българската отбранителна индустрия. В ДПС пък смятат, че най-големият риск пред двата проекта е пряко свързан с политическата воля на управляващите да ги реализират." - в. "Сега".

Случаят с убития беглец от затвора Владимир Пелов също е сред актуалните теми.

"Определено има допуснати грешки. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов по БНТ оп казуса с избягалия затворник Владимир Пелов, който беше застрелян в Ботевград... Според него, МВР все още изживява тежък период. "След 2013 г. беше направена "чистка", за да бъдат премахнати всички онези, които бяха считани за близки до мен и затова министерството сега няма този капацитет, който имаше", каза още Цветанов..." - в. "Труд".

"Цветанов: МВР все още изживява тежък период и не може да се върне в очакваната кондиция В качеството си на бивш вътрешен министър и това, че не съм запознат с детайлите, не мога да бъда съвсем обективен. За обществото и всички, които разбираме тази материя, е ясно, че има слабости при операцията по залавяне на Владимир Пелов. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в предаването "Панорама" във връзка с убийството на избягалия от затвора Владимир Пелов. "При първото задържане на Пелов ползвахме целия ресурс. Мога да кажа, че успяхме да направим нещо изключително успешно тогава. Смятам, че с проверката на министър Радев трябва да се направи комплекса проверка дали всичко е направено по определения ред", смята той. "МВР все още изживява тежък период. Ако направим съпоставка в доверието мога да кажа, че МВР не може да се върне в тази кондиция, която обществото очаква. Не трябва да хулим системата на МВР, малко останаха професионалистите, от 2013 г. беше направена "чистка", понеже бяха уволнени хора, които се смяташе, че са ми били близки. Сега МВР няма този капацитет, няма ги професионалистите. Трябва да върнем доверието в системата на МВР и трябва всички политици да работим за това", категоричен е Цветанов..." - в. "24 часа".

"Два месеца след бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев от софийския затвор правосъдното министерство обяви, че е наказало 14 служители на затвора. Всички те са порицани, уточни ресорният зам.-министър Николай Проданов, който посети Бойчиновци, съобщава "Нова телевизия". Всички 14 служители са признали вината си. Именно заради това не се е стигнало до уволнения, а само до порицание. Преди три дни Владимир Пелов беше убит при престрелка в Ботевград. Той е бил застрелян с 4 куршума от криминално проявения Марио Панчев-Големия. Полицията все още издирва Колев, като към момента няма информация къде се намира той."

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ко
    Когато
    5 0
    19:32, 9 юни 2018
    Когато един физкултурник дава мнението си за МВР, положението е много опасно.
Последни новини