Пенка на създърма!? Четири дни БАБХ бистри кравешката сага

Окончателното решение за живота на кравата Пенка ще бъде взето в понеделник, обявиха от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

Така присъдата на кравата беглец, която напусна пределите на страната ни и гостува в рамките на две седмици в съседна Сърбия, беше отложена с 4 дни.

Директорът на агенцията по храните Дамян Илиев ще проведе извънредни срещи с представители на ветеринарните служби на Македония и Сърбия по повод казуса с преминаването на безстопанствени животни през граничната зона.

В сряда Илиев се е срещнал с македонските ветеринари в София, а в неделя ще проведе разговори и със сръбските експерти в Ниш. След това се очаква да бъде съобщено окончателното решение за съдбата на Пенка.

Очаква се тя да бъде умъртвена, тъй като след "екскурзията си" е влязла в страната ни от държава извън Европейския съюз.

“Не може по този начин да се действа – да избиваме всичко живо и проблемът е решен. С такива случаи ние отново увреждаме имиджа на България", заяви пред "Труд" евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев.

"Не е смъртен грях, но това е още един пример как заради такива казуси се критикува европейското законодателство. Но тук говорим за една оценка от административни органи, каквато е Агенцията по храните. Нормално е да се види животното заразено ли или не, а не цялата държава и ЕС да се занимава с кравата Пенка. Призовавам Агенцията, ако кравата е здрава и всичко е наред, тя да продължи да живее", настоя той

 

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хр
    Христо
    1 0
    08:46, 11 юни 2018
    Стига сте отклонявали с тая крава вниманието на хората от проблемите!!! Толкова са те ежедневно, но журналята ни занимават с някаква си крава! Ама рака цел им е поставена!!
Последни новини