Системата бонус-малус в България отново на изчакващ режим

Консултантът по въвеждането на системата бонус-малус по задължителната застраховка „Гражданска отговорност на МПС” -гръцкият клон на “Ърнст енд Янг” представи окончателния си доклад, съобщиха от Комисията за финансов надзор.

Самият доклад не беше оповестен публично. В съобщението на КФН се казва обаче, че в доклада консултантът е разработил 11 възможни сценария за системата в България. Има предложения за факторите, които е добре да бъдат взети под внимание при нейното изграждане. В информацията на сайта на КФН се казва, че всички сценарии са изготвени въз основа на изчисления на данни за българския пазар и отразяват неговата специфика.

Няма обаче категорично мнение, кой от вариантите е най-добре приложим за българската система, става ясно от съобщението.

“Въпрос на преценка по целесъобразност е кой от предложените сценарии за система бонус-малус да бъде избран”, пише в публикацията. Заради това според КФН не е резонно в момента да стартира обществено обсъждане по проект на нормативен акт.

Докладът на “Ърнст енд Янг” е изпратен за мнение до Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Министерството на вътрешните работи.

Предварителните очаквания са, че на всяко от двете ведомства ще бъде необходим поне един месец, за да проведат своите консултации и да посочат най-подходящия според тях вариант.

След като двете министерства заедно с КФН изразят своите предпочитания, ще се пристъпи към разработване на проект на наредба и нейното обществено обсъждане.

Наредбата, която ще въведе системата бонус-малус в България, ще бъде приета съвместно от КФН, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и министъра на вътрешните работи, като общественото ѝ обсъждане ще бъде инициирано през месец септември тази година.

Експертите прогнозират, че след днешната ситуация стартът на модела, който се прилага за възнаграждаване на изрядните шофьори през цената на "Гражданска отговорност", ще се забави най-малко до началото на 2019 година.

Докладът беше поръчан от Гаранционния фонд на застрахователите още в края на 2016 г. Очакванията бяха, че системата бонус-малус ще започне да действа у нас през 2017 г. един от основните препъни камъни за това обаче се оказа факта, че в България "Гражданска отговорност" се сключва за автомобила, а не за водача. Така няма как да се разграничи момента на персоналния риск да предизвика пътно произшествие на всеки от водачите, които карат един автомобил.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини