По-горещо от центъра на Слънцето: Малък реактор за термоядрен синтез достигна 15 млн. градуса (видео)

Изображение 1 от 2

    Постижението е ключов момент в разработката на компактния сферичен реактора ST40 за ядрен синтез. Базираното в Обединеното кралство устройство е преминало 15 милиона градуса Целзий, което е по-горещо от ядрото на Слънцето.

    Ядреният синтез направи постижения през последните години и това е едно от тях. В бъдеще той има потенциала да предостави на света рентабилен, почти неограничен и сигурен източник на чиста енергия.

    Tokamak Energy във Великобритания разработва свой компактен сферичен токамаков реактор, наречен ST40. Достигането на температура на плазмата в него над 15 милиона градуса Целзий може да позволи компанията да произвежда промишлена енергия до 2025 г. 

    Въпреки че това е огромно постижение, един функциониращ реактор за задоволяване на световното търсене ще трябва да постигне много по-високи температури на плазмата - около 100 милиона градуса Целзий.

    "Светът се нуждае от изобилна, контролирана, чиста енергия"

    ST40 е тестов модел, тъй като не може да постигне енергийна печалба - етапа, в който реакторът ще произведе повече енергия, отколкото е употребил. Това е постижението, към което всички изследователи на термоядрения синтез се стремят.

    Независимо от това, пробивът, постигнат от Tokamak Energy, е много обещаващ, тъй като се приближава до целта - 100 милиона градуса Целзий, близки до условията на термоядрен синтез с което завършва третият етап в петстепенния план на компанията за комерсиално устройствп за получаване на енергия от термоядрен синтез за енергийната мрежа (до 2030 год.)

    "Светът се нуждае от изобилна, контролирана, чиста енергия", каза съоснователят на компанията д-р Дейвид Кингхам. "Нашият бизнес план е изграден върху силни научни основи и този етап е важна стъпка за нашия компактен сферичен токамак към получаването на енергия от термоядрения синтез".

    Постижението е забележително и заради краткия срок, за който е постигнато. Във видеото е показано изграждането на компактния Токамак от октомври 2017 год. Това е изключително бърз прогрес.

    "Синтезът е голямо предизвикателство, но трябва да се справим. Ние вярваме, че [...] синтезът ще бъде важна част от постигането на цялостна декарбонизация на глобалното енергоснабдяване през 30-те години на 20-ти век и след това."

    Tokamak Energy следва пететапен план за производство на енергия от термоядрен синтез, който предвижда следващата стъпка след достигнетето на температурите на сливане 100 милиона градуса в компактния томакак (ST40), и по-нататъшно развитие на ST40, за да произвежда плазма с висока плътнос, да постигне енергия от индустриален мащаб с демонстрационния модул "Fusion Power Demonstrator" до 2025 г.

    През 2017 г. Tokamak Energy бе избрана от Международната агенция по енергетика (IEA) за една от трите водещи иновативни идеи в областта на термоядрения синтез. Компанията е привлекла над 30 млн. паунда частни инвестиции досега, като инвеститори са Oxford Instruments, Legal & General Capital и Institution of Mechanical Engineers..

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини