Фирма със 100 лв. капитал блокира доставката на линейки. Преглед на печата

Скандал. 

"Сега":

Фирма със 100 лв. капитал блокира доставката на линейки

Голямата поръчка за 60 млн. лв., с която трябваше да се купят нови линейки за спешната помощ у нас е блокирана от жалба на неоткриваема фирма със 100 лв. капитал, съобщи Би Ти Ви. Българската фирма "Вайнман технолоджи", регистрирана преди месец със 100 лева капитал обжалва обществената поръчка пред Комисията за защита на конкуренцията.

Оказва се, че по същия начин се казва и голяма германска компания за медицинско оборудване. Германците са категорични, че нямат общо с българското дружество и има злоупотреба с името им: "С нас никога не се е свързвала тази фирма, за да ни иска разрешение, за да използва името ни. Не бихме искали този случай, да има негативен ефект върху имиджа на нашата компания."

Оставка. 

"Дума":

Бисер Петков си отиде заради децата с увреждания

Социалният министър Бисер Петков подаде вчера оставка заради исканията на родителите на деца с увреждания. Малко преди 18 ч. вчера стана ясно, че министър-председателят Бойко Борисов я е приел. В разговор с премиера Петков заявил, че подава оставка поради "невъзможността да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите с деца с увреждания", съобщиха от МС.

По-рано вчера с черни балони и фланелки "Системата ни убива" на протест излязоха и варненски майки на деца с увреждания. Също като родители от София и Добрич те издигнаха палатков лагер и се заканиха да бъдат там всеки ден от 10 до 17 ч. Подобен лагер вчера изникна и пред Дневния център за деца с увреждания в бургаската Морска градина. Безсрочният протест е срещу неадекватната социална политика на държавата към децата и хората с различна потребност.

Среща. 

"Монитор":

Борисов обсъжда с Нeтаняху мерките срещу тероризма

Борбата с тероризма и сигурността. Това са двете теми, които ще засегнат по време на срещата си премиерът Бойко Борисов и неговият израелски колега Бенямин Нeтаняху.

Наред с Нeтаняху в Ерусалим Борисов ще разговаря и с президента Реувен Ривлин, както и с лидера на местната опозиция Исаак Херцог. Срещите са предвидени за 13 юни, като на тях освен сигурността ще се обсъдят международни и регионални теми. По всяка вероятност Натаняху ще повдигне и въпроса за Иран и намесата в Сирия, както направи преди няколко седмици по време на европейската си обиколка и срещите си с германския канцлер Ангела Меркел, британския премиер Тереза Мей и френския президент Еманюел Макрон.

Ден по-рано на път за Ерусалим Борисов ще се отбие за кратко в Измир. Там той ще разговаря с турския премиер Бенали Йълдъръм, като се очаква двамата да обсъдят доставките на газ за хъба "Балкан", както и "Турски поток". Тази визита е очаквана, особено след посещението на Борисов в Москва, където стана ясно, че след разговори между Кремъл и Анкара "Турски поток" може да премине през България и страната ни да печели в бъдеще от транзита на руски газ към Европа, превръщайки се в разпределителен център

чрез хъба "Балкан". Двамата премиери ще се срещнат в офиса на Йълдъръм в Измир и ще разговарят за икономиката, енергетиката, културата и турския етнос в България, съобщиха междувременно медиите в южната ни съседка. Срещата е в отговор на поканата на Йълдъръм Борисов да бъде гост на церемонията за откриването на трансанадолския газопровод ТАНАП. Заради натоварената програма на премиера обаче той няма да може да присъства на самата церемония, която трябва да се проведе в Ескишехир.

"Миджур".

"Дума":

Прокуратурата предупреждава за опасност от нови взривове в "Миджур"

Четири години след взривовете във военния завод "Миджур" край Горни Лом, при които загинаха 15 души, прокуратурата предупреди, че има опасност от повторениe на трагедията. Във фирмата не са взети мерки за безопасното съхранение на взривните материали. Държавното обвинение настоява Валентин Радев да даде предписания и да наложи санкции, а областният управител на Видин и кметът на община Чупрене да предприемат превантивни мерки.

Прокуратурата се задейства след сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров от местната власт в Чупрене. Приложен е и протокол от проверка на МОСВ и МВР, при която е установено, че има огромен брой взривни вещества, взривни изделия и необезопасени средства за взривяване. Цацаров е разпоредил проверка от ВАП, която пък е установила серия нередности, за които местните предупреждават от месеци, но така и не са взети мерки.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини