Тръмп и Ким си стиснаха ръцете

Около 4 часа българско време започна историческата среща между лидерите на САЩ и Северна Корея Доналд Тръмп и Ким чен Ун, предадоха световните информационни агенции. 

Двамата размениха в началото чаканото от цял свят ръкостискане, позираха за протоколните снимки, след което се оттеглиха за разговор "на четири очи". 

Срещата приключи около 5 часа след 45-минутен разговор. Следват двустранни срещи между делегациите. 

Самият Тръмп коментира, че в провел една "много добра среща". 

Както коментират агенциите, срещата на двамата лидери е започнала сърдечно, а ръкостискането е продължило 12 секунди. 

Специалисти по езика тялото обаче коментират, че жестовете на двамата показват нервност. Те отчетоха, че Тръмп е говорил повече, а Ким е слушал. 

Ким заяви, че стари пречки и предразсъдъци спъват отношенията и днес, както и че трябва да се извърви дълъг път към преодоляването им. 

От своя страна, Тръмп изрази увереност, че това може да е началото на "страхотна връзка". 

Това е първата среща на действащи лидери на двете държави. 

Тръмп ще отпътува за САЩ още същата вечер. 

Той коментира по-рано със задоволство хода на преговорите и контактите между делегациите, но в същото време изрази предпазлив оптимизъм и изчаква резултатите от основната среща, за да се види ще има ли истински напредък. 

Очаква се утре американския външен министър Майк Помпео да посети Южна Корея, където в рамките на двудневната си визита ще се срещне с лидерите на страната.

Очаквано, основната тема в разговорите им ще бъде срещата в Сингапур.

Междувременно, ООН предложи услугите си за решаването на конфликта на Корейския полуостров. 

С въодушевление коментира южнокорейският президент Мун Дже Ин случващото се в Сингапур. "Прекарах една безсънна нощ", заяви той и пожела това да бъде началото на нова ера. Той изгледа срещата по телевизията в Сеул, заедно с премиера. 

Срещата се провежда след напрегнати месеци на подготовка и несигуност дали ще се състои. Години преди нея двамата лидери разменяха остри реплики и заплахи за военен отговор. 

Социалните мрежи бяха залети и с подигравателни и гневни коментари, в които се припомнят и сравняват поведението на Тръмп на Г-7 и по време а срещата му с Ким. 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини