„Славейков“ посрещна седмите в света по ученически волейбол

По това време на годината, когато в различни градове на страната се провеждат републиканските финали на Ученическите игри, в СУ „Петко Рачов Славейков“ всяка седмица посрещат шампиони.

Днес денят е по-особен, тъй като за първи път отборът на училището се завърна от град Бърно, Чехия, класиран на седмо място, представяйки България на Световното ученическо първенство по волейбол.

Малко са думите, които могат да изразят стойността на постигнатото от тези 12 младежи. Капитанът на отбора Симеон Топузлиев и съотборниците му Димитър Гайдаджиев, Кирил Боев, Мюмюн Емин, Никола Чолаков, Петър Петров, Октай Мехмед, Стефан Башев, Богомил Пушев, Георги Татаров, Манол Янев и Слави Солакчиев постигнаха нечуван досега подвиг, побеждавайки два пъти националния отбор в тази възрастова група на Франция и с още няколко победи класирайки се на седмо място от 32 отбора.

„Смело можем да кажем, че те написаха нова страница в историята на българския волейбол изобщо. Написаха я със златни главни букви и издигнаха на по-високо ниво представата за България във волейбола“, сподели с изключително вълнение директорът Милко Багдасаров. Той е въодушевен още повече от факта, че ученици само от едно българско училище побеждават практически националните гарнитури на други силни във волейбола държави. Световното първенство се провежда не всяка година, а през година, и действително събира елитът на световния волейбол в тази възраст.

Още повече, че славейковските състезатели са по-малки на години от конкурентите си в първенството, които преобладаващо са 18-годишни. В нашия отбор голяма част са 15-16 годишни, но с голямо бъдеще във волейбола.

За победите допринася и фактът, че петима от дванадесетте ни състезатели са обявявани за МVP на турнирите от националното първенство в различни години и финали.

Отборът е силен и с голям дух, е мнението на Иван Халачев, треньор на мъжкия отбор на волейболния клуб „Арда“ – Кърджали Иван Халачев, който в сътрудничество с учителя Димитър Димитров води националната ни гарнитура в Бърно.

За многогодишната подготовка на юношите ни и израстването им във волейбола изключителна заслуга има треньорът на отбора Павел Митев. Той не пътува за Световното в чешкия град поради ангажиментите с другите отбори на републиканските финали през тази и предишната седмици.

Още два отбора посрещна днес „училището за шампиони“ след проведените през уикенда национални заключителни състезания. Девойките от отбора по баскетбол на училището 8-10 клас с треньор Димитър Георгиев се завърнаха от Габрово на престижното 5-то място в страната. Юношите 8-10 клас по волейбол с треньор Павел Митев завоюваха 8-мо място в Бургас, като се има предвид, че в отсъствието на основните играчи и резервите /отпътували за Бърно/ от т.нар. трети състав. Момчетата не отстъпваха на съперниците си по спортно-техническа подготовка, единствено опит е необходим.

Купи и грамоти получи директорът Багдасаров от отборите днес. Негов пък бе приятният ангажимент да връчи международните сертификати на волейболистите от Бърно и на техните треньори. „Посрещаме ги по-руси, отколкото ги изпратихме“, пошегува се школският директор, акцентирайки върху изрусените коси на момчетата, отправили сами на себе си предизвикателство.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини