Рекорден брой танцьори на „Вълшебен свят“, дават световни стипендии

    Рекорден брой танцьори ще участват на международния фестивал „Вълшебен свят“, който ще се проведе в Хасково от 15 до 17 юни. Това съобщиха двамата ръководители на спортен клуб „Рона“ - Милена Налбантова и Росен Божилов, които са организатори на събитието. Те припомниха, че миналата година участие взеха изпълнители от 52 колектива, а тази година заявки са дали от 104 състава от 13 държави, сред които Индия, Гърция, Румъния, Швеция, Италия, Русия, Унгария.

    Очаква се в Хасково да пристигнат около 4000 души, от които 1500 са участниците, заяви Милена Налбантова, която е и директор на фестивала. Тя допълни, че за първи път тази година в състезателната програма на 12-тото издание на фестивала са включени латино бални карибиън танци и за първи път на хасковска сцена ще се танцува аржентинско танго.

    Изпълненията ще се оценяват от компетентно жури. Ще бъдат дадени и два вида стипендии. „За нас престижно е признанието, което получихме като единствено събитие, не само в България, но и в Източна Европа. Акредитирани сме да дадем стипендия от най-голямата световна танцова академия Бродуей денс център в Ню Йорк. Другата е от другата голяма световна компания Степс. Продължават и други степендиантски програми за обучение в Италия, Гърция, Унгария. „Така, че фестивалът изцяло оправдава своето име“, допълни Налбантова. По думите й събитието се превръща в отворен прозорец за хората, които искат да продължат да се развиват в сферата на танците.

    Фестът започва в 8:45 часа в петък с грандиозен парад от площад „Свобода“ до читалище „Заря“, където стартират изявите. Успоредно с това ще има танци и на втора сцена в Младежкия център в Хасково. Тази година заради големия брой участници изпълнения ще има и на трета сцена – в зала „Дружба“. От 18:30 часа започва Гала бест концерт, на който ще се изявят най-добрите изпълнители. Ще бъдат връчени три купи за първо, второ и трето място на участници над 18 г. Ще бъде връчена и Купа на кмета. Предвидени са и парични награди в размер на 2500 лева.

    От „Рона“ благодариха на община Хасково за подкрепата за провеждане на международния фестивал, не само финансово, но и възможността за ползване на трите зали.

    Директни излъчвания на фестивалните дни може да гледата всеки ден от 9 ч. на  видео платформата на Haskovo.net.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини