Финансов донор на кампания за брекзит бил в тесни връзки с Москва

Бизнесменът Арън Банкс, който финансираше кампанията за излизане на Великобритания от Европейския съюз Leave.EU, е бил в постоянен контакт с руското посолство в Лондон, а през 2016 г. се е срещал с Доналд Тръмп в САЩ, предаде CNN.

Банкс и комуникационният директор на кампанията Анди Уигмор са посещавали посолството на обеди и официални прояви.

Установено е, че двамата десетки пъти са контактували през интернет с дипломатическото представителство на Русия.

Същевременно няма публични доказателства за това, че изборният щаб на Доналд Тръмп през 2016 г. е знаел за руските връзки на Банкс и Уигмор, посочва CNN.

Разкритията сочат, че от края на 2015 г. и през 2016 г. на Банкс е дадена възможност да участва в сливането на шест златни мини с компания, в която единият от собствениците е бившият заместник-шеф на администрацията на руското правителство Кирил Андросов.

Уточнява се, че сумата за участието на Банкс би могла да е в размер на няколко милиарда долара. По-късно бизнесменът призна, че са водени разговори за тази сделка, но заяви, че след консултации с експерти е взел решение да не участва в нея.

Междувременно бившият премиер на Белгия Ги Верхофстад директно обвини Банкс в сговор с Москва за излизането на Великобритания от ЕС.

Верхофстад, който оглавява преговорния екип на ЕС по брекзит коментира през тази седмица в Туитър и Фейсбук, че лидерите на евроскептичните партии са пета колона на руския президент Владимир Путин.

"В Европа има пета колона: феновете на Путин, които искат да унищожат Европа и либералната демокрация отвътре: Льо Пен, Вилдерс, Фарадж, Орбан, Качински, Салвини използват парите и агентурата на Кремъл. Като приятеля на Фарадж, Арън Банкс, който влезе в сговор с руснаците, за да осъществи Брекзит." - написа Верховстад.

Банкс заяви, че не се финансира от Москва и определи мнението на Верховстад като "възмутително". Адвокатите му настояха холандският политик да премахне постинга си.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини