Гърция и Македония официално сложиха края на 27-годишния си спор за името

Споразумението между Македония и Гърция, което сложи край на 27-годишния спор за името, беше подписано преди броени минути в Нивици/Псарадeс от гръцката страна на Преспанското езеро, съобщиха световните агенции. Подписите си под документа сложиха външните министри Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Коциас заедно с посредника на ООН Матю Нимиц.

Като час за подписването беше посочено 10.30, но официалната церемония се забави с повече от час. Сред подписването, делегациите се насочиха към другата, македонската страна на Преспанското езеро за официална среща и работен обяд. Това ще е първото посещение на гръцки премиер в Македония от почти десетилетие.

Споразумението предвижда Македония отсега нататък да носи името Република Северна Македония. На церемонията по подписването присъстваха също министър-председателите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас, правителствени служители и представители на международната общност. Сред тях бяха еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан и върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Споразумението с Гърция е озаглавено "Окончателно споразумение за разрешаване на различията, описани в резолюции 817 и 845 на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на Временното споразумение от 1995 г. и за установяване на стратегическо партньорство между страните".

По-късно днес в Битоля се очакват протести, организирани от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, според която "договорът е вреден и противен на националните интереси". Недоволство изразиха и граждани на Гърция, на брега на Преспанското езеро - на полицията вече се наложи да използва сълзотворен газ срещу демонстранти, пробили кордона за сигурност недалеч от Псарадес. Снощи в Атина имаше демонстрации и вот на недоверие срещу кабинета на Ципрас, свикан заради договора за името (скорошно проучване, цитирано от в. "Катимерини", сочи, че 7 от 10 гърци са против името "Северна Македония").

Какво следва

Македония от месеци настояваше спорът с Гърция да бъде уреден преди края на юни, когато (на 28-29-и) ще се проведе среща на върха на ЕС и Скопие се надява да получи показа на начало на преговорите, препоръчано и от Европейската комисия по-рано тази година.

И външният министър на България Екатерина Захариева каза вчера, че съюзът работи за отправяне на поканата в края на месеца и се надява Македония да може да стане и член на НАТО след 11 юли, когато Алиансът ще има среща на върха. Двете стъпки биха били възможни, ако Гърция оттегли ветото си, както обещава да направи след ратификация на договора в македонския парламент.

След подписването институциите в Македония и Гърция трябва да действат бързо, за да са готови "навреме" - още преди срещата на външните министри на ЕС на 26 юни, които да разгледат новата ситуация. Очаква се в понеделник или във вторник парламентът в Скопие да прегледа текста, а ратификацията да е успешна, тъй като Заев има мнозинство в подкрепа на договора. След това депутатите в Атина също трябва да гласуват. В Гърция документът се очаква да срещне по-голяма съпротива, но някои по-малки опозиционни партии загатнаха, че може да окажат подкрепа.

Депутатите обаче отхвърлиха хода срещу премиера, който каза, че е готов да поеме "историческата отговорност", за да може Атина да има водеща роля за стабилността на Балканите.

Равносметката

"Тръгнахме и стигнахме до решение, нека ни донесе късмет," каза премиерът Заев, цитиран от агенция МИА. Ципрас пък заяви, че е любител на балканската музика и договорът бележи нова фаза. "Дойде време отново да пишем щастливи песни на Балканите, а днес се прави първата, смела крачка в тази насока... Една такава нова песен започнахме да пишем тук. Нашата цел е тази песен да се пее много векове и от много бъдещи поколения, на нашия и на вашия език, във вашата и в нашата страна, от нашия и вашия народ."

Специалният пратеник на ООН по въпросите за името на Македония Матю Нимиц каза, че Атина и Скопие са му направили "голям подарък" за рождения ден, който е днес. В продължение на над две десетилетия Нимиц беше посредник в спора. Той се пошегува, че днешното събитие било достатъчна радост за него и поискал от семейството си да не му подарява нищо друго.

Външните им министри на Гърция и Македония - Никос Коциас и Никола Димитров изиграха ключова роля в преговорите, подновени в края на миналата и началото на тази година след дълъг застой. Преди няколко седмици те прехвърлиха диалога в ръцете на Заев и Ципрас, които взеха окончателното решение и обявиха тази седмица, че новото име на Македония, приемливо и за двете страни, е Република Северна Македония.

Според Заев събитието ще изпрати сигнал за "европейско поведение и маниери в период, когато Балканите ръководят заедно с ЕС." Той вероятно има предвид факта, че България е ротационен председател на Съвета на министрите на Европейския съюз до края на този месец.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини