Драстично увеличение на загиналите на пътя, жертвите между 18 и 25 годишни

10 души за загинали по пътищата в областта от началото на годината до края на месец май, отчетоха на пресконференция днес от областната дирекция на МВР. За сравнение за цялата минала година те са били 7. Парадоксалното е, че катастрофите са намалели в сравнение със същия период на миналата година. ПТП-тата са 76, 22 по-малко от петте месеца на 2017-а. Само за месец май има 3 загинали при катастрофи, през май 2017-а няма нито една жертва на пътя, посочи директорът на ОД на МВР Ангел Цанков.

Шефът на полицията уточни, драстичното увеличение на пострадалите при пътни инциденти става въпреки засиления контрол. По данни на полицията за 5-те месеца на 2018-а са съставени 922 акта повече, 7094 повече са глобите с фиш, а електронните фишове са 4976 повече от миналата година.

“Най-честите причини за тежките катастрофи са превишена скорост, неправилно изпреварване, отнемане на предимство. Тежките катастрофи стават предимно около градовете, на места с ясна маркировка и налични пътни знаци”, допълни Цанков.

"Също така прави впечатление, че възрастта на загиналите при катастрофи е предимно между 18 и 25 години. Нашият анализ показва, че подготовката на младите водачи е недостатъчна и затова смятаме да предложим промени в закона – за увеличаване на часовете по кормуване. По-добре по-скъп шофьорски курс, отколкото убити на пътя”, смята шефът на Охранителна полиция в дирекцията Атанас Ненков.

Директорът Ангел Цанков призна, че в КАТ има недостиг на хора. Има назначени 9 нови младши инспектори, но те трябва да преминат 6-месечно обучение и едва след това да излязат на пътя. Но от началото на годината със заповед на министъра са упълномощени младшите районни инспектори и коминдирите на отделения да работят по пътния контрол. Така екипите на Пътна полиция са подсилени с близо 70 души, подчерта Цанков.

От МВР Хасково предупредиха, че започват масиран контрол по магистрала “Марица” във връзка с очаквания поток гастарбайтери през лятото.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Цанков причината не е в малкото часове по кормуване а високото самочувствие на тия ПИЧЛЕМЕТА от 18 --20 г липсата на възпитание презадоволеността от материални блага ниския моролен уровен и всичко онова наречено Български МАНТАЛИТЕТ видян от мама и тати и копиран от ОТРОЧЕТО-- МАМИНО СИНЧЕ
Последни новини