Огнище от нодуларен дерматит в Турция, забрана на пазарите в Хасковско

Изображение 1 от 3

    Огнище от нодуларен дерматит е регистрирано в съседната на Хасково турска област Одрин, съобщиха от Областната администрация. За заразната болест при комшиите е сигнализирал директорът на Областната агенция по безопасност на храните д-р Георги Илиев по време на заседанието на Епизоотичната комисия.

    Нодуларният дерматит е заболяване, срещу което нашите ветеринарни служби провеждат постоянни превантивни дейности, след бума на заразата през 2016 година. Тогава в региона имаше 21 огнища, заради които бяха евтаназирани стотици животни. Сега се извършва поголовна ваксинация на всяко говедо, навършило 4 месеца, уточняват от Агенцията по храните. От там обръщат внимание, че в момента на наша територия няма констатирано огнище на нодуларен дерматит.

    Превантивната работа на ветеринарните служби продължава и по отношение на още една силно заразна болест- това е африканска чума по свинете. В съседна Румъния има огнища на болестта. Заразата вече се разпространява в Европа чрез дивите свине. Мерките, които се предприемат е да не се допусне заразяването най-вече на домашни прасета. Ако това се случи, лечение няма, животните трябва да бъдат унищожени, а това ще доведе до сериозни икономически загуби, предупредиха от Хасковската агенция за безопасност на храните. В тази връзка са въведени стриги правила за транспортиране на животни, ако е необходимо ще се разреши и целогодишния отстрел на диви прасета.

    Актуално за Хасковска област е и птичия грип. В региона последното регистрирано огнище е отпреди няколко месеца, когато бях ликвидирани над 200 птици, съобщават ветеринарите.

     Haskovo.net

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Коментари в сайта

    Последни новини