Изградиха клетката за лов на неутрино. Експериментът DUNE на ЦЕРН

    Две клетки ще ловят неутрино в експеримента Deep Underground Neutrino  в САЩ,. Прототипът вече е изграден в ЦЕРН, Швейцария. 

    Изследователи от Тексаския университет в Арлингтън (UTA) са изградили прототипа на алуминиевата клетка за електрическо поле в детектора на частици за международен експеримент по физика, провеждан в ЦЕРН.

    UTA вече изигра важна роля за откриването на бозонa на Хигс или "Божественaта частица" през 2012 г. като част от по-ранен международен експеримент, проведен в Големия адронен колайдер. Откритието донесе Нобелова награда за Питър Хигс и Франсис Енглерт, който ръководи изследването.

    "UTA участва във всички важни проекти - усъвършенстване на експеримента ATLAS на Големия адронен колайдер, Международния линеен колайдер в Япония, DUNE в лабораторията на Националния ускорител на Ферми в Илинойс и експеримента IceCube в Южния полюс", каза Каушик Де, професор по физика в университета и директор на Центъра за физика на високите енергии.

    Експериментът Deut Underground Neutrino или DUNE е ръководен от САЩ интернационален експеримент, който се фокусира върху неутриното - субатомични частици, които може да са ключа към разгадаването на мистерията с дисбаланса между материята и антиматерията във Вселената.

    Физиката казва, че материята е създадена наравно с антиматерията. Но ако това е така, тогава на цялата материя, създадена в ранната Вселена след Големия взрив, би трябвало се анихилира от същото количество антиматерия, което елиминира самото ѝ съществуване сама по себе си. И нямаше да сме тук.

    Неутриното и антинеутриното осцилират, когато се движат в пространството, променяйки "аромата", формата и масата. Учените се надяват, че като наблюдават и сравняват колебанията на неутрино и антинеутрино, ще открият някои различия, които биха могли да обяснят дисбаланса между материята и антиматерията и следователно как се е появила вселената ни.

    DUNE ще се състои от два детектора на неутрино, поставени в най-интензивното лъчение неутрино в света. Единият детектор ще записва взаимодействията на частиците близо до източника на лъчението, в Националната лаборатория за ускоряване Ферми в Батавия, Илинойс. Втори, много по-голям детектор ще бъде инсталиран на повече от километър под земята в лабораторията за подземно изследване в Санфорд в Лийд, Южна Дакота, на 1300 километра от източника, според сайта на проекта.

    Работата по прототипната клетка на DUNE и детекторите, разработени в сътрудничество с много европейски институции се извършва, докато изследователските съоръжения в САЩ се изграждат,

    UTA и ETH Цюрих съвместно проектират клетката за полета, която е прототип на крайната клетка в мащаб. Размерът ѝ е шест на шест на шест метра. Електрическото поле вече е тествано на 150 000 волта във въздух и ще работи на 300 000 волта при бъдещо тестване в течен аргон. Клетка е важна част от камерата, която регистрира сблъсъците на свръхенергийните частици с аргонови атоми. Чрез тези сблъсъци физиците могат да изучават природата на неутриното и тъмната материя, идващи от лъчението и от космически източници.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини