Метеоролози на протест, ще спрат работа

Метеоролозите от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН излязоха на протест в София. Пред централната сграда на Българската академия на науките те настояха за по-високи заплати и по-голямо държавно финансиране на работата им.

Според тях има целенасочен опит на ръководните органи на БАН да ликвидират дейността им, като ги оставят без необходимите средства за изпълнение на задълженията им. Именно заради това настояха зам.-председателят на академията Константин Хаджииванов да поеме отговорност за начина на разпределение на бюджетната субсидия на БАН за 2018 г. Метеоролозите поискаха още той да се оттегли от поста си.

На протеста беше поставено още едно искане – в срок до 2 юли на НИМХ към БАН да бъдат предоставени 1.15 млн. лв., за да се осигури дейността му до края на 2018 г. Вчера метеоролог обясни, че парите на института ще свършат на 9 юли.

Недоволството цели да се обърне внимание и на ниските заплати в сектора. Метеоролозите обясниха, че средното им трудово възнаграждение е малко над 600 лв. Именно заради това в последно време хора с дългогодишен опит са започнали да напускат, а нови на техните места не идват.

На сайта на НИМХ пък се появи съобщение на черен фон, в което се подчертава, че протестът на метеоролозите е започнал преди два месеца, но досега е бил тих. След като никой не им обърнал внимание, се принудили да действат крайно. Мястото на протеста между сградата на БАН и парламента също не е избрана случайно.

"Обръщаме се към Народното събрание с молба спешно да направи необходимите изменения в Закона на БАН, за да е невъзможно в бъдеще средствата от държавния бюджет, предназначени за НИМХ, да се преразпределят от ръководни органи на БАН. Не желаем повече да бъдем използвани като "рекетьор" срещу българското правителство", пише в съобщението.

Метеоролозите предупреждават, че ако исканията им не бъдат изпълнени, ще преустановят работа на 9 юли, като ще изпълняват само дейността си, свързана с научни изследвания.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини