Зажънаха ечемика в Хасковско от Странско

    Първите ечемични житни класове паднаха край димитровградското село Странско. Това е населеното място, в което традиционно тръгва най-напред жътвата на ечемика в региона на Хасково. И днес край Странско стопаните зажънаха ритуално въпреки силния вятър. След тържествения водосвет, фолклорният състав от читалище "Пробуда" изпълни традиционния  обред. Наред  с жътварите със сърпове и паламарки,  в блока с класовете на земеделска кооперация "Петър Д.Петров" влезе и нова модерна техника. Така произоводителите от Странско демонстрираха, че са в крак с времето, но и не са загърбили традициите.

    В селото стартира и  14-тото издание на   "Тракийски жътварски събор Странско" с участието на фолклорни състави от региона.

    Местните производители подредиха и своите продукти в изложението "От нивата до трапезата" .

    Празниците, посветени на старта на жътвената кампания продължават и утре в  село Радиево. Там ще се проведе  третото издание на фолклорния празник "Жътва е". На него пазителите на традициите от различни краища на страната ще представят  жътварски обичаи.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ре
      Реформатор- лаладжия
      2 0
      17:37, 24 юни 2018
      Бе то зажънването е хубаво нещо ама защо зажънват хора над 60 години къде са младите в Странско --- в кръчмата ли в чужбината ли В странско както гледам скоро няма да ЗАЖЪНВАТ щото тия от снимката няма да живеят 100 години
    • 2
      00
      001
      3 0
      18:34, 24 юни 2018
      Около Горски Извор и Крум жънат от преди седмица те първи ми зажънвали!!!!!!
    Последни новини