Според официални данни Ердоган води убедително и печели на първи тур

Според официалните данни настоящият президент Реджеп Тайип Ердоган води убедително на предсрочните президентски избори, които се проведоха днес в Турция. Основната опозиционна Народно-републиканска партия (НРП) обвини властите в манипулиране на данните, предаде агенция БГНЕС.

Според официалните данни, които Висшия избирателен съвет е предоставил на Анадолската агенция за разпространение, президентът

Ердоган води с 55,9% при обработени 60,4% от бюлетините.

Втори остава кандидатът на НРП Мухарем Индже, който, според тези данни, изостава сериозно с резултат от 29%.

Всички останали претенденти получават по-малко от 10%, включително кандидатът на прокюрдската Партия на демократичните народи (ПДН) Селахатин Демирташ, който гласува в затвора в Одрин, откъдето по телефона водеше предизборната си кампания.

При преброени около 10% от бюлетините за избор на депутати Народният алианс на управляващите - Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган и Партията на националистическото действие (ПНД), води с 66,24 на сто. За първи път две бюлетини се поставят в един плик, за първи път има битка между коалиции за Меджлиса.

Обвиненията на НРП

Народно-републиканска партия обвини Анадолската агенция в разпространяването на лъжливи данни за изборните резултати за президент. Това обяви говорителят на партията Бюлент Тезджан. „Според нашите източници Реджеп Ердоган води на президентските избори с резултат от 46%, а Мухарем Индже получава 40,35%“, каза той.

НРП също така съобщи, че агенцията първоначално обявява резултатите от тези региони в страната, където Ердоган има най-много привърженици. По този начин медиите „манипулират общественото мнение“, смятат от опозицията.

Анадолската агенция притежава изключителното право да предоставя резултатите от Висшата избирателна комисия за президентските и парламентарните избори.

Предсрочни избори в условията на извънредно положение

Турските граждани за пръв път в историята избираха едновременно президент и парламент. Право на глас имаха около 60 млн. души. Гласуването се проведе в 81 провинции от 8 ч. до 17 ч. българско и местно време. Турските граждани в чужбина дадоха вота си в периода 7-19 юни.

Като цяло изборите преминаха в нормална атмосфера, макар че бяха регистрирани няколко инцидента, включително смъртни случаи. За охраната на реда по време на изборния процес бяха ангажирани над 531 000 служители от силите за сигурност, в това число 264 526 полицаи и 195 695 жандармеристи.

Този вот ще промени формата на държавното управление и ще превърне Турция от парламентарна в президентска република. Според последните поправки в Конституцията, които влизат в сила още утре, всички лостове на изпълнителната власт ще бъдат в ръцете на президента, а парламентът ще се отдаде единствено на законодателните въпроси.

Vesti.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини