Срещата в Брюксел за мигрантите - контруктивна, но без резултати

Срещата на върха на ЕС за миграцията е конструктивна, но не са били постигнати конкретни резултати. Това заяви на пресконференция испанският премиер Педро Санчес, цитиран от "Катимерини".

Тя показа ясно разделението на страните-членки, след като Вишеградската четворка бойкотира срещата, а френският президент Еманюел Макрон заплаши със санкции онези, които не показват съпричастност към общите проблеми. 

Въпреки заявения план на Италия за създаване на центрове в страните, от които идват мигрантите, малки са надеждите за постигане на обща позиция на този етап. 

България бе представлявана на срещата от премиера Бойко Борисов. 

От "Оксфам" разкриткуваха опитите Европа да бъде првърната в крепост, до която бягащте от конфликти нямат достъп. Също така се припомня и "античовешката" политика на сегашните управляващи в САЩ към мигрантите. 

За налагането на санкции срещу някои страни-членки намекна френският президент Еманюел Макрон в изказването си по време на срещата на върха в Брюксел.  По думите му, в една общност проблемите са общи и тежестта също трябва да бъде понесена солидарно. 

Някои държави, заяви той, искат да вземат само ползите, но без да поемат и негативите. Те действат егоистично и се позовават на националните си интереси, когато това им е угодно, критикува Макрон. 

Държавният глава повдигна темата за "последствията" на съвместна пресконференция с испанския премиер Педро Санчес. 

Срещата бе бойкотоирана от държавите от Вишеградската четворка, които не са съгласни с налаганата политика. 

Въпреки че мигрантите са само малка част от това, което бяха през 2015 г., когато повече от един милион души достигнаха Европа, неотдавнашно проучване на общественото мнение показва, че миграцията е основен проблем на 500-те милиона граждани на ЕС.

Под силен натиск от гласоподавателите си, лидерите на ЕС се борят с как да споделят търсещите убежище в блока. В неуспеха си да постигнат съгласие, те затягат контрола за мигрантите и външните си граници. 41 000 бежанци и мигранти са стигнали до ЕС тази година, според данни на Норвегия.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини