Читател: внимание, „заглушават“ автоаларми в Димитровград

    За „заглушаване“ на честотния спектър, на който работят автомобилните аларми на места в град Димитровград, сигнализира читател на Dimitrovgrad. bgvesti.net.

    Районът, в който преди 2 месеца е забелязан проблема е на и около обществения паркинг, намиращ се между блокове „Д. Благоев“ 17 (Рашовия блок) и „Иван Вазов“ 1 и пресечките на улица „Отец Паисий“ и „Иван Вазов“.

    След опит за отключване на автомобила в късния следобед на 25 април, нашият читател установява, че дистанционното не сработва, автомобилът му не е бил с алармена система, а с централно заключване и имобилайзер и той е отворил и запалил колата ръчно. Първо съмнението за проблема е паднало върху дистанционното и неговата батерия, но след като пристига на паркинга на местен хипермаркет разбира, че дистанционното работи. Час по-късно отново паркира на мястото, където е имало проблем и разбира, че там отново не може да отключи или заключи колата си.

    За да игнорира проблем с дистанционното, взема и резервното от дома си и се оказва, че и то не осъществява контакт с колата. След консултация със свой съсед, който е паркирал в пряка близост, разбират, че и неговия автомобил има същия проблем и не може да отключи или заключи автомобила с дистанционно. По-късно същата вечер проблемът изчезва, но се появява на следващия ден отново и така поне 3 дни собственици на автомобили, паркирани в района са наблюдавали феномена.

    В резултат на „заглушаването“, дистанционните на автомобилите в района на смущението спират да осъществяват контакт с автомобила и той или не може да бъде отключен, или не може да бъде заключен дистанционно, а ако не може да изключите алармата, не може и да запалите автомобила. Честотния диапазон, в който работят автоалармите е 433MHz – 434MHz, който е свободен за използване от неспецифични устройства с малък обсег на действие (като автоалармите).

    За проблема е алармирана КОМИСИЯТА ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА СЪОБЩЕНИЯТА – КРС, която прави замервания на честотния спектър в деня на 15-ти май, което е около 20 дни след регистриране на проблема и подаване на жалба от нашия читател. КРС не открива източник на постоянно и силно заглушаване в района и не регистрира проблем.

    „При извършените наблюдения и измервания в честотен обхват 433.05 – 434.79 MHz е регистрирана работа на други радиопредавателни устройства, предназначени за работа в същата честотна лента, на същото основание, като Вашето и съглано посоченото по-горе. Не е регистрирано завишаване на нивото на шума в честотната лента или наличието на смущаващ сигнал с постоянно ниво. "

    Като снимка към материала е изложено становището на КРС по жалбата, пусната от нашия читател.

    След като се консултирахме със специалисти в областта на автоалармите се оказва, че това не е изолиран случай, подобно „заглушаване“ е забелязано от техни клиенти и на други места в Димитровград, но и те са били временни и с неустановен източник.

    Малко е вероятно смущенията, възпрепятстващи работата на дистанционните на автомобилите да са с криминален харектер – в посочения времеви интервал, в този район няма регистрирани посегателства над автомобили. Ако отдалечавайки се от автомобила, по навик натиснете бутона за заключване в район, в който по някаква причина сигнала е „заглушен“ и не проверите дали е заключен, той може да стане лесна плячка на джебчии или кражба.

    Специалисти по автоаларми съветват, след натискане бутона за заключване на вашия автомобил, да изчакате за звуков и светлинен сигнал, че заключването е осъществено, и по възможност да погледнете и проверите вратите на вашия автомобил дали са заключени.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ти
      Тити
      1 0
      17:00, 28 юни 2018

      На мен ми се случи преди 2 месеца зад Общината, не можах да отключа и запаля колата 3 часа.

    • 2
      Из
      Извънземен
      4 -1
      17:23, 28 юни 2018
      Това е от нас, не се безпокойте, не ни трябват вашите френски, немски таратайки! Простете за временните неудобства!
    • 3
      Ви
      Вили
      1 0
      19:35, 28 юни 2018

      Аз съм потърпевша там, не можах да изключа алармата и ходих с такси на работа

    • 4
      Ел
      Елена
      3 0
      11:21, 29 юни 2018

      Не е по темата, но гледам и се чудя как пред магазина за авточасти, където беше нов асфалт и паркинг направиха тротоар, а в дясно от магазина което беше естествено продължение на тротоара минаващ по цялата улица и продължаващ на пред от тротоар го асалтираха ????

    Последни новини