Решиха проблема с поливната вода за градинките

Ново съгласувателно писмо до общината е изпратил управителят на ВиК Хасково инж. Тодор Марков след вчерашния скандал за използването на питейна вода за поливане на парка под Езиковата гимназия.

Там има сондаж от 2009 година, с водата се поливат градинките в 22-декаровия парк. Разрешителното за водовземане обаче е изтекло през 2015-а и от общината подали заявление до Басейнова дирекция Пловдив за удължаването му. Оттам поискали набор от документи, сред които и съгласуване с ВиК, че няма възможност за осигуряване на нужното количество от съществуващата водопроводна мрежа.

На въпроса защо е необходимо съгласуване с ВиК, които доставят вода само за питейно-битови нужди, специалисти обясниха за Haskovo.net, че това е изискване в Закона за водите и Басейнова дирекция е длъжна да го спази.

В първия отговор на ВиК е записано, че в района на парка има изградена водопроводна мрежа, както и техническа възможност за осигуряване на необходимите количества. (Става дума за около 6000 кубика на поливен сезон, уточниха от общината).

Вчера от общинската администрация коментираха, че ВиК иска да се поливат 22 декара с питейна вода, при това в разгара на лятото и при хроничния недостиг на вода заради спрените кладенци с повишено съдържание на уран. Според управителя на ВиК Тодор Марков пък той няма как да подпише документ с невярно съдържание и е посочил фактите - там наистина има водопровод.

Така се стигна до куриоза, заложен в законовата неуредица.

Днес ВиК шефът съобщи за Haskovo.net, че е провел разговори с Басейнова дирекция как да излязат от ситуацията. Затова допълнили стария текст на писмото с няколко реда – въпреки че в близост до парка има водопровод, ВиК не може да доставя вода за други цели, освен за питейно битови нужди. От Басейнова дирекция потвърдили, че такъв текст ще свърши работа за удължаване на разрешителното за водовземане от сондажа в парка за поливане.

Така проблемът в Хасково е на път да бъде разрешен, но по думите на Марков и други управители на водни дружества се сблъсквали с подобни случаи. Защото няма никакъв смисъл да се съгласува с ВиК дружество сондаж за поливна вода. По-логично е да се съгласува с Напоителни системи, които доставят такава вода. Ако изобщо е нужно някакво съгласуване.

И докато не бъде прецизиран текстът в Закона за водите, пред такъв проблем ще се сблъскват и много други общини.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Гл
    Глупав
    24 -1
    16:52, 26 юни 2018
    И в задачата се пита, не може ли преди да се излагаме за сефте и пак пред наши, да се съгласуват нещата? Кому беше необходимо да занимаваме цялата общественост с недомислиците на управниците и защо тези от които зависят нещата най-сетне не започнат да си вършат работата за която са назначени а трябва пресата да ги подсеща?
  • 2
    Га
    Галя
    7 -1
    19:31, 26 юни 2018

    Проблема е че докато не стигнат до пресата не се оправят.Чиновници ще.За тях е по важно да не си загубят работата, да не им се скарат че проявяват самоинициатива ... а за нас е важно по бързо да решават проблемите.Има огромна разлика в гледната точка, нашата и тяхната.Трябва да се направи така, че чиновниците да са мотивирани да свършат определена работа.Давам пример:Шефа им поставя задача какво трябва да направят този месец и ако не го изпълнят вземат процент за това което са изпълнили.Никакви щатни заплати.То къде му излиза края, никой нищо не прави само и само да не прескочи някого и после да му се накарат или да го уволнят защото е имал желание да реши някакъв проблем.Не назначавайте повече чиновници.Съкращавайте тези, които не си гледат работата и да видите как ще се научат да работят и да решават проблеми бързо.И помнете това за заплатите.Колкото изпълниш, толкова заплата получаваш.

    • Jo
      John
      4 -1
      09:28, 27 юни 2018
      марко не е чиновник, хуйвейбин е на герб!
  • 3
    Ри
    Рижавия х.ѝ...
    4 0
    22:27, 26 юни 2018
    Еѝ тоя мустакатия ******* дето е на снимката, съм го гледал как работи....За никъв х.ѝ не става.
  • 4
    Ха
    ХАСКОВЛИЯ
    4 0
    09:32, 27 юни 2018
    ДА РЕШЕН Е ПРОБЛЕМА
    след проливния и продължителен дъжд снощи
    прогнозата за времето даваше продължителни валежи за вчера, а тези със зелените жилетки от ЕКОПРОГРЕС поливаха обилно по центъра зелените площи.
    и Райко Лозев не може да ги дисциплинира тези.
    до всеки работник началник и пак се РАЗХОЖДАТ из център по цял ден.
    а още в 12 часа засядат на някаква сянка на по скатано местенце и спят до 15 ч.
    след това си взимат мотиката и хайде към фургона и вкъщи
    и хайде надницата е изработена
    нашите данъци отиват за техните незаслужени заплати.
    алооо ккмета,
    алоооо ГЕРБ,
    това ли ви е управлението
  • 5
    Ян
    Янков
    5 0
    11:12, 27 юни 2018
    Здравейте
    В квартал Орфей ,между блокове с номера 28 ,29 и 32, се извършва проект, по облагородяване!
    Похвално са спечеленият проект от ВиК Бялков.
    Но , проблемът е, че в квартала няма промишлена вода. За целта, Бялков вързаха напоителната система на градинките, със питейната вода на квартала.
    Въпросът е - след като ВиК-Хасково, отчитат толкова много загуби поради ред причини - стара канализация, непрекъснати аварии, не плащане на сметки от един цял квартал - та да попитам, кой ще плаща водата, с която ще се поливат тези градинки?
Последни новини