Русия и САЩ договориха среща на върха между Путин и Тръмп

Русия и САЩ постигнаха споразумение за организиране на среща на върха между президента Владимир Путин и американския му колега Доналд Тръмп, съобщи Кремъл, цитиран от руски медии. Срещата ще се проведе в трета държава.

Това ще е първата официална среща на върха между Тръмп и Путин, които се срещнаха в рамките на международни форуми. 

Съветникът на руския президент Юрий Ушаков обясни, че посещението на Джон Болтън в Русия действително е било свързано с подготовката на среща между президентите на двете държави.

По-рано днес съветникът на Тръмп по национална сигурност разговаря с Владимир Путин и руския външен министър Сергей Лавров.

Ушаков поясни, че на срещата Путин и Болтън са "обсъдили руско-американските отношения, включително контекста на подготвяната среща на върха Путин-Тръмп".

По думите му договореностите за мястото и датата на срещата са били договорени в хода на закрити консултации преди визитата на Болтън в Русия. Съветникът на Путин добави, че вероятно подробностите ще бъдат съобщени от двете страни в четвъртък.

Срещата между Путин и Тръмп ще се проведе на територията на трета страна, уточни Ушаков, но отказа да я назове.

Според него преговорите вероятно ще се превърнат в основно международно събитие през лятото.

По време на срещата Путин и Болтън са обсъдили въпросите за стратегическата стабилност в света, контрола над ядреното въоръжаване, а също така регионални проблеми, включително Сирия, Украйна, Северна Корея и ситуацията с решението на САЩ да излязат от ядреното споразумение с Иран, разказа Ушаков.

За кратко е била обсъдена и темата за предполагаемата руска намеса на изборите в САЩ. Въпросът за санкциите не е бил повдиган, стана ясно от думите на руския съветник, който добави, че не е предавано писмено послание на Тръмп.

През последните месеци се съобщава, че евентуална среща между двамата лидери може да се проведе във Виена или Хелзинки. Като вероятна дата се посочва 14 юли, тоест след срещата на върха на НАТО на 11 и 12 юли и преди закриването на Световното първенство по футбол на 15 юли. 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини