Автономен автомобил ще дебютира в състезание

Участието на Robocar е в чест на 25-тата годишнина на фестивала, който от 1993 насам събира най-редките и необичайни автомобили от цял свят в Гуудууд. За Roborace пък това ще е първата дистанция, която Robocar трябва да измине контролиран изцяло от изкуствен интелект. Посетителите на фестивала ще могат да следят това, което „вижда” компютърът, управляващ автономния автомобил с помощта на виртуална реалност.

Robocar се задвижва от 4 електромотора с обща мощност над 500 конски сили, а теглото му е 1350 кг. За управлението на прототипа се грижи платформата Nvidia Drive PX2, която в реално време обработва данните от лазерното измерване на разстоянията, радарите, GPS приемника, ултразвуковите датчиците и камерите, с които е оборудван Robocar.

Дебютът на прототипа се състоя в Барселона през зимата на 2017 година, а Roborace планира да организира собствени състезания, които ще са част от уикендите във Формула Е. Идеята е тимовете да използват еднакви прототипи, но да работят и да развиват собствени програми, които да ги управляват.

Засега обаче анкетите сред феновете показват, че много малко от тях се интересуват от състезания с роботи заради липсата на „човешкия фактор”, което може би и допълнително ще забави старта на състезанията с автономни автомобили, ако те изобщо се състоят.

Източник: automedia.investor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини