Планета два пъти колкото Земята ударила Уран (видео)

Всички планети в Слънчевата система сe са ориентирани повече или по-малко ориентирани еднакво спрямо Слънцето, Но не и Уран. Неговата ос на е наклонена на 98 градуса спрямо орбиталната равнина на Слънцето.

Това е толкова странно, че не може да се е случило сама по себе си и сега астрономите вярват, че са разбрали отговора. Някога в далеченото минало, Уран е бил ударен от планета, приблизително два пъти по-голяма от масата на Земята.

Всъщност огромен сблъсък или няколко по-малки са считани за най-вероятната причина Уран да се търкаля около Слънцето като топка поне от 1966 г.  Но имало твърде много неизвестни, които учените не можели да обяснят с тази хипотеза. Сега изследователите са използвали компютърни симулации, за да удрят обекти с различни размери в модел на Уран и да наблюдават резултата.

"Пробвахме над 50 различни сценария на въздействието, използвайки суперкомпютър с голяма мощност, за да видим дали можем да пресъздадем условията, които са оформили еволюцията на планетата", каза физикът Якоб Кегеррис от университета Дърам във Великобритания.

"Нашите открития потвърждават, че най-вероятно младият Уран е участвал в катастрофален сблъсък с обект, който е два пъти по-голям от Земята."

Събитието вероятно се е случило преди около 4 милиарда години, в ранните етапи на Слънчевата система, установява екипът. И такъв катаклизъм може да обясни няколко други странни неща с Уран. Например деликатните екваториални пръстени на планетата и нейната система от луни. Друга мистерия досега бе защо такъв удар не е изпратил атмосферата на Уран в космоса. Вместо това, тя все още обвива плътно планетата като ледено одеяло.

Ударът трябва да е бил такъв, че да наклони Уран настрана, като същевременно му позволи да запази атмосферата си и да разпръсне материал в орбита. Може ударът даже да е създал разтопен лед и бучки от скали в планетата. Това би обяснило още една загадка - защо Уран има такова магнитно поле - както асиметрично, така и наклонено на 60 градуса от оста на въртене.

Моделът със сигурност обяснява всичко много добре.

Уран има около 14 пъти по-голяма маса от Земята и четири пъти по-голям размер. Уран и Нептун имат различна вътрешна структура и атмосферен състав от този при големите газови гиганти Сатурн и Юпитер. Затова астрономите ги поставят в различен клас, наречен „ледени гиганти“. Атмосферата на планетата съдържа основно водород и хелий, както и вода, амоняк и метан заедно със следи от други въглеводороди. Атмосферата на Уран е най-студената в Слънчевата система с минимална температура −225 °C. Облаците са структурирани на слоеве, като по-ниските съдържат много вода, а по-високите метан. 

Изследванията на екипа са публикувани в The Astrophysical Journal.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини