Водолази откриха изчезналите деца в наводнена пещера в Тайланд. Но как ще ги спасят? (видео)

    Издирването на изчезналия в Тайланд футболен отбор продължи девет денонощия. Тийнейджърите и техния треньор са били открити в понеделник от британските водолази Джон Волантен и Рик Стентън, към които се обърнаха за помощ властите в Тайланд. Всичките 13 души са живи и почти невредими, макар и доста изтощени след 9 дни без храна, вода и светлина в пещерата. Видеото е заснето от двамата водолази, когато се натъкват на групата.

    Все още не са им доставили храна, заради повишаващото се ниво на водата. В момента властите се опитват да им осигурят ток и връзка с родителите им, съобщи губернаторът на провинцията.

    Издирването на изчезналите деца се следеше с внимание от света, но до последния момент не се знаеше къде се намират, а с всеки изминал ден шансовете да бъдат наерени живи намаляваха.

    Всичките 12 момчета на възраст между 11 и 16 години, заедно с техния 25-годишен треньор са открити на около 4 км от входа на пещера. Те изчезнаха на 23 юни. Предполага се, че са влезли в пещерата. когато там е било сухо, но скоро започнал проливен дъжд и групата не могла да излезе заради прииждащата вода, която изпълнила тесните проходи с кал и боклуци.

    Водолазите се придвижвали в практически пълна тъмнина. Преполагали, че децата може да са на пясъчно възвишение, наречено Патайския плаж, но то било залято. Намерили ги на 400 м по-нататък.

    Но операцията по спасяването им е свързана с голяма опасност, заради условията в пещерния комплекс  в сезона на дъждовете - до септември или даже до октомври там има наводнения. Трудно и твърде рисковано е да бъдат изведени по опасните тесни коридори, пълни с кал и мътна вода. Ако все пак бъде взето решение за евакуацията им, децата ще трябва да бъдат обучени да плуват с водолазна екипировка. Опитите да се отводни пещерният комплекс досега не са постигнали успех.

    Ако бъде изчакано нивото на водата да спадне, може да се наложи тийнейджърите да прекарат в пещерата няколко месеца. Ще трябва да им бъде осигурена постоянна доставка на провизии. 

    Към бедстващите деца се придвижват специално обучени лекари, съобщава BBC, като допълва, че в тайландската армия има лекари - квалифицирани водолази. Но даже децата да възстановят силите си, няма да е лесно да ги изведат през километри наводнени тунели, а сезонът на дъждовете едва сега започва.

    Други екипи търсят алтернативен възможен вход в пещерата. 

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини