Ново (древно) изобретение може да елиминира климатиците и парниковия ефект (видео)

Ефектът на глобалното затопляне отдавна е една от най-дискутираните теми в световен мащаб. Но принос в намирането на устойчиво решение дава физикът Асват Раман и екипът му, които работят в Станфорд, с ново изобретение, в основата на което стои старо като човешката цивилизация знание, пише сайтът WhoWhatWhy.

Раман и колегите му са успели да разработят супертънък оптичен материал, който замества климатиците без никакъв вреден ефект. Материалът е 40 пъти по-тънък от човешки косъм и основното му достойнство е, че работи на принципа на радиационното охлаждане или т.нар. охлаждане чрез топлина. Това охлаждане се базира на топлинните загуби от дълговълновото излъчване на едно тяло към друго тяло, с по-ниска температура.

Ефектът на радиационното охлаждане е известен още на шумерската цивилизация – шумерите са правели лед, като са изливали тънък слой вода в изкопан плитък басейн на здрачаване и са използвали феномена, при който, на определени дължини на вълновия спектър част от топлината, под формата на инфрачервена светлина, може да бъде "изведена" извън земната атмосфера и да отиде в Космоса, а това предизвиква охлаждане без разход на енергия. 

Точно този ефект се използва от оптичния материал, но с едно ключово подобрение – материалът позволява охлаждане дори на дневна светлина, което досега е било невъзможно при слънчева светлина. Новият материал обаче функционира хем като огледало, хем абсорбира достатъчно топлина, за се задейства отделяне в инфрачервения спектър и така материалът да остане хладен. Идеята е този материал да се използва като заместник на климатиците – при строежа на сгради например.

Според официална статистика на американското министерство на енергетиката до 2100 година енергията, която ще се използва за охлаждане на Земята, ще е 50% от цялата енергия, която е използвана на планетата за всички възможни цели през 2017 година. 

* WhoWhatWhy е проект на разследващия журналист Ръс Бейкър. Той е дългогодишен разследващ журналист, работил за издания като Newsday и The New York Times, като е известен с книгата си "Семейство от тайни", посветена на семейство Буш и предполагаемите връзки на Джордж Буш-старши със скандали като "Уотъргейт" и убийството на Джон Кенеди.

 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини