Още 4 деца са изведени от наводнената пещера в Тайланд

Изображение 1 от 2

    Спасиха още четири момчета от блокираната група деца в наводнената пещера Тхан Луанг в Тайланд, съобщават "Гардиън" и BBC. Общо осем от децата са изведени, потвърдиха тайландските пехотинци, без да разкриват самоличността им. В пещерата остават блокирани още четири деца и треньорът.

    Днес около 11,00 часа местно време водолазите към спасителния екип започнаха втората фаза от спасителната операция в пещерата в Северен Тайланд, където футболистите са блокирани вече 16 дни. Петото момче  беше извадено от пещерата към 16,30 часа. Около 18,00 часа спасители изведоха шестото момче, а час по-късно още две деца. В рамките на 3-4 часа спасителите изведоха четири момчета, които бяха откарани с линейка до хеликоптера, на който са необходими 20 минути, за да достигне до площадка за кацане е на 700 метра от болницата.

    Премиерът на страната отмени планирана визита, за да не прекъсне спасителната операция. Той трябваше да посети мястото към 18,00 часа, но реши да остане до Чианг Рай, където момчетата са хоспитализирани. Те са под карантина, за да се избегне риск от инфекция.

    Децата са на възраст между 11 и 16 г., а треньорът е на 25 г.

    Вчера спасителите решиха да предприемат първия етап от операцията заради благоприятни условия: спадане на нивото на водата в пещерата, готовността на екипа и физическото и психическо състояние на момчетата. Спадът на нивото на водата се дължи на хилядите помпи, които са поставени от спасителните екипи, а също така заради по-малкото количество дъжд през последните 48 часа.

    Операцията е изключително сложна, тъй като децата трябва да изминат разстояние от 3,2 километра, което включва плуване под студена и мътна вода с препятствия като тесни подводни участъци и скали.

    Спасителната операция е прекратена за днес, съобщи CNN. .

    Източник: news.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини