Тръмп в Европа: Протести и напрежение между традиционни съюзници

Доналд Тръмп идва в Европа. Протести, напрежение между съюзниците и ключов геополитически разговор бележат посещението му на стария континент, предава NOVA.

Американският президент започва обиколката с разговори в щаб-квартирата на НАТО. Ще мине през Лондон, ще играе голф в Шотландия и ще завърши с първа официална среща с Путин.

"Съединените щати изпълняват повече от необходимото. Сега казваме богатите западноевропейски държави да изпълнят своя дълг".

Думи за НАТО на Джон Кенеди в интервю от 1962 година, които отекват и днес от профила в Туитър на Доналд Тръмп.

"САЩ плаща 90% от разходите за НАТО, а много държави дори не са близо до ангажимента за 2% (от своя БВП, бел. ред.)", написа в социалните мрежи и Доналд Тръмп.

За разлика от Кенеди, думите на Тръмп предизвикват повече загриженост. В хода на подготовката на срещата на върха на НАТО дипломатически и военни източници съобщават за възможност Тръмп да обяви изтегляне на американските войски от Европа. Дали срещата в Брюксел ще повтори конфронтацията, на която станахме свидетели по време на последната среща на страните от Г-7, ще разберем утре и вдругиден.

А протестите в Брюксел започнаха още миналия уикенд. С демонстрации в 10 града ще бъде посрещнат Тръмп и във Великобритания. Дългоочакваното посещение слага край на почти 6 месеца отлагане и спекулации. Доналд Тръмп чака по-дълго да посети най-близкия си съюзник от всеки друг американски президент, с изключение на Джонсън и Форд, които въобще не включиха кралството в обиколките си. Бизнес вечеря в двореца Бленъм, работни срещи с Тереза Мей и гостуване за чай при Елизабет Втора в Уиндзор очакват Тръмп. А в централен Лондон в знак на протест ще се извиси огромен балон на бебе с лика на Доналд Тръмп.

През уикенда американският президент ще се оттегли за почивка в Шотландия, където ще играе голф в едно от двете игрища - негова собственост. А в началото на следващата седмица е най-важното в неговия график посещение - първата официална среща с руския президент Владими Путин в Хелзинки.

"Ще се срещна с президента Путин следващата седмица и да се разбираме с Русия, да се разбираме с Китай и с други държави е добро нещо, не е лошо", каза президентът на САЩ.

Според световните наблюдатели резултатът от срещата Путин-Тръмп остава също толкова непредсказуем, колкото е и самият американски президент.

Източник: novanews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини